ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Στο έλεος του Πηνειού η Λάρισα - Tι εκτιμούν οι ειδικοί (vid)

plymmira
Εικόνα από τα πλημμυρισμένα προάστεια της Λάρισας
Photo: INTIME

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται παντού στη Λάρισα κυρίως λόγω των φρεατίων

Τουλάχιστον 16 ώρες ακόμη αγωνίας θα πρέπει να ζήσει η Λάρισα προκειμένου να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με τον Πηνειό, τα φουσκωμένα νερά του οποίου έχουν θέσει την πόλη σε συναγερμό τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Όπως αναφέρει η onlarissa.gr, πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται παντού κυρίως λόγω των φρεατίων, πλην της περίπτωσης του Ιπποκράτη όπου το νερό πίσω από την περιοχή του ΟΑΕΔ φαίνεται να βρήκε διέξοδο λόγω υδροστατικής πίεσης, αλλά και εκκενώσεις πολλών χωριών και συνοικιών, συνθέτουν το κλίμα φόβου και αγωνίας που επικρατεί.

Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού

«Στα 10 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τονίζοντας πως με τον τεράστιο όγκο που έχει συσσωρεύσει το ποτάμι η «η Λάρισα κινδυνεύει να πλημμυρίσει».

«Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τρία χωριά από την είσοδο και τρία από την έξοδο του ποταμού» δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε από το Δήμο Λαρισαίων, κάτοικοι του Ιπποκράτη να απομακρυνθούν από τη συνοικία.

Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι απεγλώβισμοι με βάρκες

Χωρίς διακοπή οι διασώστες έδωσαν και δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν Λαρισαίους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν “παγιδευτεί” με νερό.

Παρότι το φως του ήλιου έπεσε, οι προσπάθειες δε σταματούν. Χαρακτηριστική είναι η επιχείρηση πριν από λίγο στην οδό Ελευθερίας στην περιοχή όπισθεν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

Την ίδια ώρα δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα σε Αμπελοκήπους, περιοχή ΔΕΥΑΛ, Φιλιππούπολη, Άγιο Θωμά, Ιπποκράτη και όπου αλλού χρειαστεί.

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τη σταθεροποίηση της ροής των υδάτων που εμφανίζει τις τελευταίες ώρες η Πηνειάδα των Τρικάλων. Μία σταθεροποίηση που αρχίζει να φαίνεται και στην περιοχή της Λάρισας, αν και ο φόβος να “σπάσει” κάπου το ποτάμι είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Προφανώς πολύ σημαντικό παράγοντα στο να αποσοβηθούν μέχρι στιγμής τα χειρότερα, διαδραμάτισαν οι «εκτονώσεις» μέσω σπασίματος φραγμάτων και αναχωμάτων σε διάφορες περιοχές, που κέρδισαν πολύτιμο χρόνο το τελευταίο κυρίως εικοσιτετράωρο για τη Λάρισα. Αποφάσεις που εν μέρει οδήγησαν και στην προληπτική εκκένωση κάποιων περιοχών.

Εξίσου σημαντική είναι και η συμπεριφορά των Λαρισαίων που δείχνουν χαρακτηριστική ψυχραιμία μπροστά σ’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις