ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel – Αχιλλέας Μπέος: «Ο Βόλος θα σταθεί ξανά στα πόδια του, απαιτείται πολλή δουλειά»

Κακοκαιρία Daniel – Αχιλλέας Μπέος: «Ο Βόλος θα σταθεί ξανά στα πόδια του, απαιτείται πολλή δουλειά»
EUROKINISSI.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό, όλοι οι αγωγοί έσπασαν και κόπηκαν», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου, μετά το σφοδρό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Δέκα νεκροί, βάσει των –μέχρι στιγμής– επίσημων στοιχείων, τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι και χιλιάδες εγκλωβισμένοι, βιβλικές καταστροφές, ολόκληρες κωμοπόλεις βυθισμένες στα νερά και τη λάσπη· η χώρα μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία Daniel, με το ανελέητο «σφυροκόπημα» των ακραίων καιρικών φαινομένων να διαδέχεται φόβος, αγωνία και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στις πληγείσες περιοχές του Βόλου, καταγράφονται εικόνες μεγάλων καταστροφών, οι οποίες προκαλούν θλίψη. Ο Δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος, υπογράμμισε ότι «μόλις λυθεί το πρόβλημα του νερού, θα είμαστε και πάλι μία κανονική πόλη, πριν από την κακοκαιρία.

Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, αλλά δεν είναι ώρα για κλάματα. Πρέπει να δώσουμε λύσεις, δεσμεύομαι ότι σε δεκαπέντε ημέρες, ο Βόλος θα είναι πιο καθαρός από ποτέ. Θα δουλεύουν 20 ώρες είτε το θέλουν είτε όχι, γιατί είμαι εγώ 20 ώρες στον δρόμο· έχουμε υποχρέωση προς τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες να δώσουμε την πόλη σε λειτουργικότητα», μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό. Δυστυχώς, το 40% – 50% το πολεοδομικό συγκρότημα που τροφοδοτεί με πηγαίο νερό τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία καταστράφθηκε ολοσχερώς από το βουνό. Όλοι οι αγωγοί έσπασαν και κόπηκαν σε δεκάδες σημεία.

Αυτή τη στιγμή, παρέχουμε νερό με χαμηλή πίεση και μονάχα από γεωτρήσεις. Για την αποκατάσταση της ζημιάς, χρειάζονται περίπου 15 – 20 μέρες, αλλά πραγματοποιείται τεράστια προσπάθεια. Καταφθάνουν δεκάδες, εκατοντάδες φορτηγά με νερό, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ κόσμο», προσέθεσε ο κ. Μπέος, μεταξύ άλλων.

«Στον Βόλο, υπάρχει κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Τριαντόπουλο, ενώ, είμαι πεπεισμένος ότι και ο κ. Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όπως και εγώ. Ούτε σε ντοκιμαντέρ δεν έχω δει τέτοια καταστροφή. Υπάρχει θεία δίκη για αυτούς τους αλήτες, οι οποίοι πωλούσαν 6€ τις εξάδες νερού. Δε θέλω αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών», ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Βόλου.

Κακοκαιρία Daniel: Πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σύγκριση με τον «Ιανό» (γράφημα)

Σοκαριστικά στοιχεία δημοσιοποιούνται από το meteo.gr, την υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφορικά με το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα μας. Σε γράφημα που ακολουθεί, καταγράφεται πολλαπλάσια ύψη νερού σε σύγκριση με τον «Ιανό».

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης στην οποία υπήρξε σύγκριση των αθροιστικών υψών βροχόπτωσης στη Θεσσαλία με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» (17 – 20 Σεπτεμβρίου 2020), το meteo.gr παρατήρησε αρχικά ότι αμφότερες οι κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.

Στο παρακάτω γραφικό, ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία των δέκα μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σύγκριση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι).

Όπως εντοπίζεται, στην κακοκαιρία Daniel κατεγράφησαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σύγκριση με τον Ιανό. Θα πρέπει να διευκρινισθεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους, εξαιτίας της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

Σχετικές ειδήσεις