ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από το Βόρειο Σέλας που εμφανίστηκε στην Ελλάδα – Η επιστημονική εξήγηση

Εντυπωσιακές εικόνες από το Βόρειο Σέλας που εμφανίστηκε στην Ελλάδα  – Η επιστημονική εξήγηση
Πηγή: Καιρικά Νέα Θράκης

Βόρειο Σέλας: Ορατό και στην Ελλάδα με εικόνες απίστευτης ομορφιάς 

Μία νέα ανάρτηση έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, αυτή τη φορά όχι για τον καιρό, αλλά για το σπάνιο φαινόμενο που παραπέμπει στο Βόρειο Σέλας και εμφανίστηκε στον ουρανό των Σερρών, της Ξάνθης και σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για τη σπάνια και ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε το σχηματισμό σέλας ακόμα και στη Θράκη.

Σημειώνεται πως σέλας ονομάζεται το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Συνήθως εμφανίζεται στους Πόλους της Γης. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.

Δείτε εικόνες που δημοσίευσαν χρήστες στο Twitter:

Ο Θοδωρής Κολυδάς μιλά για το σπάνιο φαινόμενο που έγινε ορατό και στη χώρα μας και εξηγεί πως έγινε από μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 που επηρέασε την Ευρώπη.

Η ανάρτηση Κολυδά:

«Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο».

Η εξήγηση του φαινομένου

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Οταν όμως προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.