Μακελειό στη Γλυφάδα: Τι όπλισε το χέρι του 76χρονου - Αχαριστία ή χρόνια καταπίεση και οργή;
ΕΛΛΑΔΑ

Μακελειό στη Γλυφάδα: Τι όπλισε το χέρι του 76χρονου - Αχαριστία ή χρόνια καταπίεση και οργή;

Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από το μακελειό στη Γλυφάδα - Γιατί ο δράστης πήγε με την καραμπίνα να σκοτώσει τα πρώην αφεντικά του - Τι του «όπλισε» τη σκανδάλη - Ο Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος και η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του 76χρονου Αιγύπτιου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το κίνητρο της τριπλής δολοφονίας στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Δράστης της τριπλής δολοφονίας ήταν ένας 76χρονος Αιγύπτιος που ήταν έμπιστος της οικογένειας Καρνέση καθώς ήταν επιστάτης τους για τρεις δεκαετίες.

Τραγικός απολογισμός της δολοφονικής επίθεσης ήταν η ιδιοκτήτρια ναυτιλιακής εταιρείας Μαρία Καρνέση, 77 ετών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Βλασάκης, 80 ετών, που ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Μαρίας Καρνέση, κι ένας πρώην καπετάνιος, ο Ηλίας Κουκουλάρης 75 ετών, που εργαζόταν το τελευταίο διάστημα στο λογιστήριο της εταιρείας.

Το κίνητρο της δολοφονίας αποτελεί μυστήριο για τις Αρχές ενώ η αποκάλυψη νέων στοιχείων έχει κάνει την υπόθεση πιο περίπλοκη. Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με εγκληματολόγο και ψυχολόγο προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ του δράστη.

Το μακελειό στη Γλυφάδα θύμισε Οκλαχόμα 1986

Ο Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος μιλώντας στο Newsbomb.gr χαρακτήρισε ως «μια πρωτοφανή υπόθεση» για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά το πολυφονικό με τέσσερις νεκρούς που σημειώθηκε στην Γλυφάδα.

«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και τα οποία γνωρίζουμε», είπε αρχικά ο Φώτης Σπυρόπουλος.

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μία πρωτοφανή υπόθεση για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Στο εξωτερικό εδώ και 30 χρόνια έχουμε τέτοιου είδους επιθέσεις εργαζομένων οι οποίοι βίωναν μία απογοήτευση στο εργασιακό τους περιβάλλον, είτε γιατί απολύθηκαν ή για τον οποιοδήποτε λόγο και έχουν επιτεθεί κατά ατόμων από το εργασιακό τους περιβάλλον και έχουν τελέσει μαζικές ανθρωποκτονίες».

«Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις είναι του 1986 στην Οκλαχόμα με τον Πάτρικ Σέριλ. Θα πρέπει να εντάξουμε αυτές τις συμπεριφορές σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης βίας. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και προσωπικά χαρακτηριστικά του δράστη με ένα προσωπικό ιστορικό. Ίσως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τον απογοήτευσαν και να ήταν οι μοναδικοί που είχε στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει συμβεί γιατί ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προσωπικότητα του δράστη», ανέφερε.

Ο Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος

«Η αστυνομία ψάχνει να βρει το κίνητρο του δράστη»

Σημειώνεται ότι ο 76χρονος Αντέλ-Αριστείδης Ελ Μπουράυ δούλευε στις επιχειρήσεις της οικογένειας Καρνέση επί 36 χρόνια.

«Ενδεχομένως να έχουμε προσωπικά κίνητρα τα οποία όμως εντάσσονται σε κάθε περίπτωση σε ένα γενικότερο πλαίσιο αύξησης βίας. Δεν έχει συμβεί αντίστοιχη ανθρωποκτονία σε εργασιακό χώρο από εργαζόμενο σε εργοδότη», πρόσθεσε.

«Το γενικότερο πλαίσιο οργανωμένης βίας με τα προσωπικά κίνητρα μαζί μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν αυτή την εγκληματική πράξη. Πρέπει να μελετάμε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι ο δράστης αυτοκτόνησε η αστυνομία ψάχνει να βρει το κίνητρο του», συμπλήρωσε.

«Ο Αιγύπτιος ένιωσε ενδεχομένως αδικία και αχαριστία»

H Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στα πιθανά κίνητρα και τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον δράστη στη μαζική δολοφονία της 12ης Φεβρουαρίου.

«Η εγκληματική αυτή ενέργεια μας έχει όλους συγκλονίσει. Έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό ο τρόπος ,η αποφασιστικότητα , η βιαιότητα του δράστη καθώς και η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής. Στα χείλη των περισσότερων υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό ,τι έφταιξε… Πως ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης , όπως τουλάχιστον αναφέρεται , πανταχού παρών για τόσα χρόνια που συνέδεσε στενά τη ζωή του με μια οικογένεια ,μετετράπη σε πολέμιο και εξολοθρευτή της αφαιρώντας τη ζωή τους και δίνοντας τέλος και στη δική του τη ζωή και σε όλα όσα τους έδεναν – χώριζαν», είπε αρχικά η Αλεξάνδρα Καππάτου.

Με αυτή την καραμπίνα εκτέλεσε τους 3 και αυτοκτόνησε ο δράστης του μακελειού

Και πρόσθεσε: «Οι απαντήσεις δεν είναι απλές , πιθανά τις πήρε μαζί του ο δράστης
Απαιτείται να αξιολογηθούν διάφορες παράμετροι πχ. τι οδήγησε στην απόλυσή του , ποια σχέση διατηρούσε με το κάθε μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας πριν και μετά την απόλυση , ποια ήταν η ψυχική του κατάσταση, πως είχε αποκτήσει αυτά τα μεγάλα ποσά κλπ.».

«Μια πρώτη απόπειρα ανάγνωσης αυτής της σοκαριστικής ενέργειας που είχε ως τραγικό επίλογο την αυτοχειρία και του ίδιου του δράστη δείχνει απελπισία, απόγνωση , απογοήτευση… Ο θυμός , οι διάφορες σκέψεις εκδίκησης , εξευτελισμού και διαπόμπευσης των θυμάτων μέσα στην ίδια τους την εταιρεία ίσως είχαν κατακλύσει τη σκέψη του . Αισθανόταν άραγε αδικία, έλλειψη αναγνώρισης της προσφοράς του , μοναξιά , έλλειψη ρόλου, υποτίμηση , θλίψη , θυμό και ίσως πολλά άλλα. Πολλές οι γκρίζες ζώνες και τα αναπάντητα ερωτήματα που χρειάζεται να διερευνηθούν από τις Αρχές. Οι οικογένειες των αθώων θυμάτων έχουν ανάγκη αυτές τις απαντήσεις για να καταλαγιάσουν τα αδυσώπητα ερωτηματικά που τους βασανίζουν όχι όμως και τη θλίψη τους … Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ θα τους συντροφεύει εφεξής ….κρίμα …», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν γκρίζες ζώνες και χρειάζονται απαντήσεις από τις Αρχές»

«Ένας άνθρωπος ο οποίος απολάμβανε την πλήρη εμπιστοσύνη μιας ολόκληρης οικογένειας είναι πραγματικά περίεργο να οδηγηθεί σε μία τέτοια συμπεριφορά», υπογράμμισε.

Τέλος, η Αλεξάνδρα Καππάτου είπε: «Υπάρχουν πράγματα που είναι γκρίζες ζώνες και χρειάζεται να απαντηθούν από τις Αρχές, εμείς πρέπει να διευκολύνουμε το έργο της αστυνομίας και όχι να το δυσκολεύουμε».

Το μακελειό στην Οκλαχόμα με απολογισμό 14 νεκρούς και 6 τραυματίες

Το μακελειό στο ταχυδρομείο του Έντμοντ στην Οκλαχόμα έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1986. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο πυροβολισμό στο χώρο εργασίας που έχει καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε λιγότερο από 15 λεπτά, ο 44χρονος ταχυδρομικός υπάλληλος Πάτρικ Σέριλ πυροβόλησε 20 συναδέλφους του, σκοτώνοντας 14 και τραυματίζοντας άλλους έξι, πριν αυτοκτονήσει.

Ο δράστης δεν είχε σταθερές διαδρομές που έπρεπε να ακολουθεί καθώς του ζητούσαν να κάνει καθημερινά διαφορετικές διαδρομές. Σύμφωνα με ειδικούς η έλλειψη μόνιμα καθορισμένης διαδρομής σήμαινε ότι του έλειπε η ίδια σταθερότητα εργασίας με άλλους συναδέλφους του.

Στις 20 Αυγούστου 1986, ο Πάτρικ Σέριλ πήρε την ταχυδρομική του τσάντα και τη γέμισε με τρία ημιαυτόματα όπλα μαζί με πυρομαχικά και κατευθύνθηκε στο χώρο εργασίας του.

Λίγο μετά τις 07:00, πυροβόλησε και σκότωσε τον Richard Esser, έναν από τους δύο επόπτες που του είχαν μιλήσει άσχημα την προηγούμενη μέρα. Ο δράστης αναζήτησε τότε τον Bill Bland, έναν άλλο επόπτη που τον είχε επιπλήξει. Ωστόσο, ο Bland είχε αργοπορήσει και γλίτωσε από τη μανία του δράστη. Μη βρίσκοντας τον Bland, ο δράστης θόλωσε και αναζήτησε περισσότερους συναδέλφους για να σκοτώσει.

Οι πυροβολισμοί τελείωσαν αφότου ο Σέριλ αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του στο μέτωπο. Πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο πυροβολισμό από μοναχικό ένοπλο που σημειώθηκε στην πολιτεία της Οκλαχόμα.

Η επίθεση, μεταξύ άλλων παρόμοιων περιστατικών βίας που διαπράττονται από ταχυδρομικούς υπαλλήλους, ενέπνευσε την αμερικανική φράση «going postal».

Δίπλα στην οικογένεια Καρνέση σε κάθε σημαντική στιγμή ο δολοφόνος

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να διακρίνετε σε πρώτο πλάνο τον Σπύρο Καρνέση, δίπλα στον Αντώνη Βλασσάκη που την περασμένη Δευτέρα δολοφονήθηκε και πίσω τους ο Άρης που συζητά με τις αδερφές Καρνέζη. Σε εκδήλωση της εταιρείας παρουσία του Βασίλη Μαγγίνα, του Θεόδωρου Πάγκαλου και του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο έμπιστος «Άρης» όπως ήταν γνωστός στους υπαλλήλους, βρισκόταν μαζί με την επιχειρηματική οικογένεια.

Στο βίντεο απεικονίζεται και η Δέσποινα Καρνέση με τα ξανθά μαλλιά και δίπλα η αδερφή της Μαρία καθώς χαιρετούν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη που μόλις έχει φτάσει. Οι καλεσμένοι καταλήγουν στον Σπύρο Καρνέση που τους περιμένει λίγα μέτρα από τις αδερφές του, με τους πάντες να δείχνουν ευδιάθετοι.

Με ένα ποτό στα χέρια ο άντρας που έμελλε την περασμένη Δευτέρα να βάψει τα χέρια του με αίμα, συζητά, χαιρετάει και δείχνει να απολαμβάνει τις στιγμές που καταγράφουν οι κάμερες της εταιρείας, για το διαφημιστικό σποτάκι που υπήρχε στα σχέδια.

Είναι τα χρόνια που ο Άρης ήταν «σκιά» της μητέρας των τριών αδερφών, εκείνος που τους ακολουθούσε τόσο στην εταιρεία όσο και σε εξόδους τους.

Σε άλλο πλάνο δίπλα στον Θεόδωρο Πάγκαλο, χαμογελούν τόσο ο μετέπειτα δολοφόνος και αυτόχειρας, όσο και ο Αντώνης Βλασσάκης, που έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και εκτελέστηκε από τον 76χρονο πριν λίγες ημέρες.

Τα πλάνα είναι πριν από 20 χρόνια, το μακρινό 2004 στην τελετή εγκαινίων του ELKA Aristotelis. Όταν τα τρία αδέρφια συνέχιζαν μαζί την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ο Άρης δεν χρειαζόταν να επιλέξει στρατόπεδο.

Στα 56 του χρόνια τότε, ο Άρης δείχνει να το απολαμβάνει και φροντίζει όταν βρίσκεται μπροστά στις κάμερες να το δείξει.

Από τη μια οι καπετάνιοι και οι διευθυντές της εταιρείας και από την άλλη οι επιχειρηματίες και ο Άρης. Ο δικός τους άνθρωπος. Εκείνος που 20 χρόνια μετά έμελλε να βάψει τα χέρια του με αίμα.

Η ρήξη στις σχέσεις των 3 αδερφών έρχεται σχεδόν δύο δεκαετίες μετά από τη γιορτή στο νεότευκτο πλοίο.

Είκοσι χρόνια μετά από αυτές τις στιγμές ο Αντώνης Βλασσάκης είναι νεκρός, όπως και η Μαρία Καρνέση που δεν κατάφερε να ξεφύγει.

Ο άνθρωπος που τους σκότωσε μαζί με τον πρώην καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη, έδωσε τέλος και στη δική του ζωή. Μια ζωή που ξεκίνησε με δυσκολίες στην Αίγυπτο και πήρε άλλη τροχιά εξαιτίας της οικογένειας Καρνέση, που τον έβαλε στα σπίτια της και τον πήρε για δουλειά.

Ο έμπιστος Άρης έγινε δολοφόνος, με μίσος άσβεστο για τη Μαρία Καρνέση που ήθελε να δει νεκρή από τα δικά του χέρια.

3 εκατομμύρια ευρώ ο απλήρωτος ΕΝΦΙΑ στους Πεταλιούς

Νέες αποκαλύψεις για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καρνέση ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του MEGA για το πολυτελές σπίτι στους Πεταλιούς υφίστανται οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολυτελές, ευρύχωρο και ακριβώς δίπλα στη θάλασσα είναι το εξοχικό σπίτι της οικογένειας Καρνέση, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόταν ως επιστάτης ο Ελ Μπουράι ή αλλιώς Άρης, ο δράστης του μακελειού στη Γλυφάδα.

Ο Σύμβουλος Έκδοσης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», Νίκος Φιλιππίδης, προχώρησε σε μία αποκάλυψη στο MEGA για το σπίτι της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς.
Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Φιλιππίδης, η οικογένεια Καρνέση δεν έχει πληρώσει ποτέ τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο σπίτι.

Συνολικά, ο απλήρωτος ΕΝΦΙΑ για το σπίτι στους Πεταλιούς υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΕΝΦΙΑ του 2023 και του 2024.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το σπίτι στους Πεταλιούς διαθέτει γήπεδο τένις, μετρά πολλά τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για κατοικία με υψηλές παροχές. Χωροθετημένο ακριβώς μέσα στο «πράσινο», σε ήρεμο σημείο του νησιού και ιδιαίτερα απομονωμένο από τα μάτια του κόσμου.

Ο Ελ Μπουράι ήταν πρώην εργαζόμενος της ναυτιλιακής εταιρείας, απ’ την οποία είχε απολυθεί, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να εργαζόταν για χρόνια ως επιστάτης στο σπίτι της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς.

Ο Αιγύπτιος δράστης βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο του κτηρίου της ναυτιλιακής πλάι στην καραμπίνα με την οποία αυτοκτόνησε, πριν μπουν στις εγκαταστάσεις άνδρες της ΕΚΑΜ.

Διαβάστε επίσης

Γλυφάδα: Τα 5 ερωτήματα για το μακελειό στη ναυτιλιακή εταιρεία

Γλυφάδα: Γιατί ο Αιγύπτιος μακελάρης δεν σκότωσε τη Δέσποινα Καρνέση - Οι καταθέσεις εκατομμυρίων

Γλυφάδα: Δίπλα στην οικογένεια Καρνέση σε κάθε σημαντική στιγμή ο έμπιστος Άρης που έγινε δολοφόνος

Γλυφάδα: 3 εκατομμύρια ευρώ ο απλήρωτος ΕΝΦΙΑ στους Πεταλιούς από την οικογένεια Καρνέση

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ