ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη των τριών κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη

Τρίκαλα: Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη των τριών κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη

Βουβό «αντίο» στα τρία δικά τους κορίτσια, την Αναστασία, τη Θώμη και τη Χρύσα, αλλά και στα υπόλοιπα αδικοχαμένα παιδιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, είπαν το βράδυ της Τρίτης πολίτες στα Τρίκαλα

Το βράδυ της Τρίτης πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στα Τρίκαλα για τα τρία κορίτσια που χάθηκαν στα Τέμπη, την Αναστασία, τη Θώμη και τη Χρύσα, αλλά και τα υπόλοιπα αδικοχαμένα παιδιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, είπαν το βράδυ της Τρίτης δεκάδες πολίτες στα Τρίκαλα.

Η οικογένεια Πλακιά ζήτησε μέσω ανάρτησης στον κόσμο να προσέλθει στην κεντρική πεζογέφυρα της πόλης και μαζί να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών των τριών κοριτσιών.

Nίκος Πλακιάς: «Η ζωή συνεχίζεται αλλά τα Τέμπη δεν ξεχνιούνται»

Ο Nίκος Πλακιάς, ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, που έχασαν τη ζωή τους μαζί με την ξαδέρφη τους στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, μίλησε στο Newsbomb.gr και «ράγισε» καρδιές.

Όπως περιέγραψε, οι δίδυμες αδερφές και η ξαδέρφη τους βρίσκονταν στο κυλικείο την ώρα που τα τρένα συγκρούστηκαν στα Τέμπη, δηλαδή στο πρώτο βαγόνι, επειδή δεν υπήρχαν θέσεις στο 5ο βαγόνι που είχαν βγάλει εισιτήρια. Από το πρώτο βαγόνι σκοτώθηκαν όλοι, εκτός από έναν φοιτητή, τον Γεράσιμο που μέχρι σήμερα δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ήταν η πρώτη φορά που οι αδελφές Θωμαή και Χρύσα Πλακιά έμπαιναν σε τρένο. Οι δίδυμες μαζί με την ξαδέρφη τους Αναστασία Πλακιά, έχασαν τη ζωή τους ενώ επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη, τον τόπο που σπούδαζαν, μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Ο πατέρας τους, Νίκος Πλακιάς, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αναφερόμενος στα παιδιά του και την αγαπημένη του ανιψιά είπε: «Είναι ένα δύσκολο κομμάτι της ζωής μας που πρέπει να διαχειριστούμε, αλλά με αξιοπρέπεια για τη μνήμη των παιδιών μας. Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν ποτέ, είναι ένα έγκλημα που “πάγωσε” την Ελλάδα. Η ζωή συνεχίζεται αλλά τα Τέμπη δεν ξεχνιούνται».

Περιγράφοντας την τελευταία φορά που είδε τα παιδιά του είπε: «Τελευταία φορά είδα τα κορίτσια στο σπίτι, η σύζυγός μου πήγε τα κορίτσια στο σταθμό του τρένου. Η σύζυγός μου μίλησε μία φορά με τα κορίτσια όταν ήταν πάνω στο τρένο. Τα κορίτσια ήταν στο πέμπτο βαγόνι, αλλά πήγαν στο κυλικείο και τη στιγμή της σύγκρουσης ήταν στο πρώτο βαγόνι. Πληροφορηθήκαμε κατά τις 23:30 για το δυστύχημα από το ίντερνετ».

Όσον αφορά την εξεταστική για τα Τέμπη ανέφερε: «Εμείς ήμασταν αντίθετοι με την εξεταστική επιτροπή. Εκτός από την ομιλία της κυρίας Καρυστιανού που μας έβγαλε ξανά στο προσκήνιο δεν είχαμε να κερδίσουμε κάτι άλλο. Η εξεταστική έγινε για να “ξεπλύνει” τα πολιτικά πρόσωπα. Γι' αυτό 26 οικογένειες ζητήσαμε να μην γίνει. Όλο αυτό έγινε για το τίποτα».

Το πρωί της Τετάρτης, 28 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα. Ωστόσο ο Νίκος Πλακιάς μαζί με την σύζυγό του αποφάσισαν να κάνουν μία σεμνή τελετή για τις κόρες και την ανιψιά τους στην Καλαμπάκα.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 20:15 θα κάνουν μία «σεμνή τελετή» όπως είπε ο Νίκος Πλακιάς στον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας, στο σημείο που χαιρέτησαν για τελευταία φορά τα παιδιά τους. Θα παραμείνουν εκεί για 30 λεπτά μέχρι τις 20:45 που μπήκανε στο τρένο χωρίς επιστροφή.

«Την Τετάρτη στις 12:00 θα πάμε στα Τέμπη και το βράδυ στις 20:15 θα πάμε στο σημείο του τρένου που είδαμε τα παιδιά μας τελευταία φορά για να κάνουμε μία σεμνή τελετή. Όλο αυτό το διάστημα ό,τι κάναμε ήταν σε στενό κύκλο. Αποφασίσαμε τώρα να το κάνουμε ανοιχτά για να μπορέσει να έρθει ο κόσμος που μας στήριξε όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε ο Νίκος Πλακιάς.

Αλεξάνδρα Καππάτου: «Ήταν ένα τραγικό γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ένα συλλογικό «τραύμα» στον πληθυσμό»