ΕΛΛΑΔΑ

«Με χτυπούσαν, μπουνιές παντού και τραβούσαν βίντεο» - Μαρτυρίες ανηλίκων για τη σχολική βία

Σχολική βία

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα περιστατικά σχολικής βίας με ξυλοδαρμούς, ακόμη και ληστείες

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 500 συλλήψεις και 1.418 προσαγωγές κατά τη διενέργεια συνολικά 40.638 ελέγχων. Τελευταίο σοκαριστικό περιστατικό στη βία ανηλίκων το άγριο ξύλο στα Χανιά.

Ανήλικα θύματα μιλούν στο OPEN για τις επιθέσεις σε βάρος τους, επιθέσεις μάλιστα που βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύτηκαν στα social media.

«Με χτυπούσαν, μπουνιές και σφαλιάρες»

«Αρχίζουν να μου φωνάζουν, να με βρίζουν και μετά με πιάνει σε μία γωνία και παίρνουν άλλα τέσσερα κορίτσια και η μία με χτύπαγε στα χέρια η άλλη σφαλιάρα στο πρόσωπο μπουνιές… Μία κοπέλα μου λέει "έχεις λεφτά στην τσάντα σου" και της λέω "όχι" και απλά παίρνω το κινητό και βγάζει από εκεί ένα 20άρικο και μου το αρπάζει και έφυγαν» ανέφερε θύμα σχολικής βίας και πρόσθεσε «το περιστατικό διήρκεσε 25 λεπτά. Περνούσαν άτομα από δίπλα και ήταν κάτι αγόρια τα οποία έλεγαν μπράβο σ’ εκείνες που με χτυπούσαν. Για τρεις εβδομάδες δεν πήγα καθόλου σχολείο γιατί μία από τις κοπέλες πήγαινε στο σχολείο μου και φοβόμουν».

«Άρχισαν να με χτυπάνε και από πίσω όλοι τραβάνε βίντεο. Ήταν 30 άτομα και γελούσαν και πέντε κοπέλες μπροστά μου και με χτυπούσαν. Ήταν μόνο κορίτσια ηλικίας 16, 17, 18» ανέφερε ένα ακόμη ανήλικο θύμα- στόχος συμμορίας κοριτσιών στην Κηφισιά.

Τι προβλέπει το σχέδιο καταπολέμησης της βίας

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας μεταξύ ανηλίκων προβλέπει:

  • Το Υπουργείο Παιδείας, τον επόμενο μήνα αναμένεται να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα stop bullying. Εκεί θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει ανώνυμα περιστατικά σχολικής και εξωσχολικής βίας.
  • Παράλληλα, θα τρέξει και καμπάνια ευαισθητοποίησης με σποτάκια στην τηλεόραση και τα social media.
  • Το Υπουργείο Υγείας θα συνδέσει την υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή 10306 με την αστυνομία.
    Μεγαλύτερη και συχνότερη θα είναι η παρουσία αστυνομικών σε σημεία που βγαίνουν βόλτα οι έφηβοι. Για παράδειγμα, στα εμπορικά κέντρα.
  • Το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή πενταψήφιος αριθμός για καταγγελίες περιστατικών ανήλικης βίας και θα λειτουργήσει ψηφιακή εφαρμογή άμεσης βοήθειας. Κάτι σαν το κουμπί πανικού που χρησιμοποιείται από τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.