ΕΛΛΑΔΑ

H μονή Βατοπεδίου έχει αποφυλακίσει 1.118 κρατουμένους

H μονή Βατοπεδίου έχει αποφυλακίσει 1.118 κρατουμένους

Μία συγκλονιστική αποκάλυψη έρχεται στο φως δείχνοντας την άλλη πλευρά της πολυσυζητημένης Μονής

Για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και την αποθήκευση ψυχών που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια δίχως την ύπαρξη ενός ορθολογικού σοφρωνιστικού συστήματος, έχουν γραφτεί πολλά.

Ακόμα περισσότερα όμως έχουν γραφτεί για τη Μονή Βατοπεδίου, η οποία πριν μερικά χρόνια βρέθηκε στη δίνη της δημοσιότητας με τα γνωστά επακόλουθα.

Η δημοσιογραφική έρευνα του δημοσιογράφου Δ.Καμπουράκη ωστόσο, έφερε στο φως μία απίστευτη αποκάλυψη χαρακτηριστική για τις μέρες που ζούμε αλλά και για το ρόλο που η Εκκλησία παίζει εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει λοιπόν σε άρθρο του σε ιστοσελίδα, η Μονή Βατοπεδίου έχει συνεισφέρει σήμερα οικονομικά στην αποφυλάκιση περισσότερων από 1.118 κρατουμένων με ποινές λίγων μηνών που παραμένουν έγκλειστοι επειδή αδυνατούν να πληρώσουν ποσά 1.000 ή 2.000 ευρώ.

Οι περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους κατεστραμμένους επαγγελματικά που καταδικάζονται για χρέη στο Δημόσιο ή για οικονομικά αδικήματα, καθώς οι δουλειές τους χτυπήθηκαν από την κρίση. Μετά από πιέσεις μάλιστα, το Μοναστήρι αποδέχθηκε πως στηρίζει ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί παρά "μία από τις πολλές φιλανθρωπικές του δράσεις".

Η οικονομική κρίση και τα συνεχή λουκέτα σε επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει πάντως, ασφυξία στις ελληνικές φυλακές, με τις διοικήσεις να είναι σε απόγνωση καθώς φιλοξενούνται διπλάσιοι κρατούμενοι από όσοι προβλέπεται. Δεν είναι λίγες οι φορές λοιπόν που Διοικητές Φυλακών ή δικηγόροι αναζητούν τρόπους να αποφυλακίζονται εκείνοι που βρέθηκαν σε εγκλεισμό εξ' αιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν μικροποσά στο Δημόσιο ή τις τράπεζες.