ΕΛΛΑΔΑ

Η Κάρπαθος τίμησε τη μνήμη του σμηναγού Ηλιάκη

Η Κάρπαθος τίμησε τη μνήμη του σμηναγού Ηλιάκη

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη τελέσθηκε τη Δευτέρα στην Κάρπαθο, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνού, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από το θανάσιμο τραυματισμό του αξιωματικού κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναγνώρισης-αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών, ανοικτά της Καρπάθου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής και των τοπικών αρχών, στο ηρώο που έχει ανεγερθεί στο λιμάνι του νησιού και τη χαμηλή πτήση αεροσκαφών F-16 πάνω από το χώρο της εκδήλωσης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξήρε την προσφορά του ηρωικού σμηναγού προς την πατρίδα και ανέφερε ότι «αυτό που συνέβη πριν επτά χρόνια στην Κάρπαθο ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η φιλειρηνική χώρα μας από τους Τούρκους γείτονες». Απέδωσε δε τις προκλήσεις αυτές «σε δυνάμεις που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, οι οποίες διαχρονικά θέτουν ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος -όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με μεθοδευμένα έργα, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα» και τόνισε ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «η υπόθεση του σεβασμού των νόμων, της διεθνούς νομιμότητας, του σεβασμού της καλής γειτονίας είναι υπόθεση όλου του πλανήτη».