ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ στην Ξάνθη με νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα

ΣΟΚ στην Ξάνθη με νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα

Έντονη οσμή και χιλιάδες ψάρια σε προχωρημένη σήψη.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της λίμνης Ισμαρίδας, όπου πριν από μία εβδομάδα περίπου εντοπίστηκαν τα πρώτα νεκρά ψάρια. Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν για έναν ή δύο τόνους νεκρών ψαριών, όμως η ποσότητα αυξήθηκε μετά τις έρευνες στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας.

Τα μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας αντιλήφθηκαν πρώτα το πρόβλημα, αφού λόγω της κίνησης των νερών τα νεκρά ψάρια άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις του αλιευτικού συνεταιρισμού. Η έλλειψη οξυγόνου και άλλες αιτίες, που όμως διερευνώνται, θανάτωσαν τα χιλιάδες ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα.

Το θέμα που έκανε το γύρο της Ελλάδας αναδείχθηκε μέσα από τις σελίδες του «Χ». Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, που ενημερώθηκαν από συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτοί πραγματοποιούσαν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών εντός της λίμνης Ισμαρίδας. Όπως έγινε γνωστό, άμεσα στελέχη του Φορέα μετέβησαν στην περιοχή όπου κατέγραψαν και επιβεβαίωσαν το περιστατικό θανάτωσης των ψαριών, προχωρώντας παράλληλα και σε λήψη μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων και συγκεκριμένα της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σε διάφορα σημεία της λίμνης.

ΠΗΓΗ ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ