ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι λειτουργεί το κύκλωμα πλαστών ταυτοτήτων

Έτσι λειτουργεί το κύκλωμα πλαστών ταυτοτήτων

Κοντά στην εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος που έβγαζε πλαστές ταυτότητες και στη συνέχεια εξαπατούσε ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, πωλώντας τα, σαν να είναι δικά τους, βρίσκεται η Αστυνομία!

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εφημερίδα NEWSBOMB, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίεργη και πολύπλοκη, καθώς φέρεται να εμπλέκονται μεσίτες, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που προκάλεσε αίσθηση, όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου συνελήφθη μία 50χρονη γυναίκα μετά από μήνυση ενός κατοίκου των Νοτίων Προαστίων στον οποίο η ίδια πούλησε ένα οικόπεδο που δεν της ανήκε! Η πώληση έγινε το 2009. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να αρχίσει να ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι αυτής της απίστευτης υπόθεσης.

Τι συνέβαινε όμως με τις ταυτότητες; Όπως προκύπτει από τον σχετικό φάκελο της δικογραφίας στην Ανάκριση του Πρωτοδικείου Αθηνών η «μαϊμού» ιδιοκτήτρια κατάφερε να πάρει στις 24/4/2009 καινούργιο δελτίο ταυτότητας από το Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, αφού νωρίτερα είχε δηλώσει απώλεια της προηγούμενης ταυτότητας και φυσικά αφού προσκόμισε ένα καθ' όλα γνήσιο πιστοποιητικό γέννησης (όχι δικό της, αλλά της πραγματικής Α.Δ) το οποίο είχε εκδοθεί από υπάλληλο επαρχιακού Δήμου. Τόσο απλά, δηλαδή. Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι όλο αυτό έγινε εν αγνοία της πραγματικής ιδιοκτήτριας η οποία εκείνο το διάστημα βρισκόταν εκτός Ελλάδος. Το πιστοποιητικό, μάλιστα, το πήρε για λογαριασμό της «μαϊμού» Α.Δ., τρίτο άτομο με τη δικαιολογία πως η ενδιαφερόμενη δε μπορούσε να πάει λόγω απουσίας στο εξωτερικό. Αφού κατάφερε η επιτήδεια να πάρει το πολύτιμο αυτό επίσημο έγγραφο, εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα μαζί με έναν μάρτυρα –όπως ορίζει ο νόμος- για τη διαδικασία της ταυτοπροσωπίας. Το εντυπωσιακό είναι πως ο μάρτυρας που παρουσιάστηκε για την ταυτοπροσωπία, είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογη «ασφαλή ταυτοπροσωπία» και σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη την περίοδο που εμφανίστηκε στο ΑΤ., ήταν και καταζητούμενος!

Για να γίνει δυνατός ο εντοπισμός της κατηγορούμενης, το περασμένο καλοκαίρι απαιτήθηκε ειδική Διάταξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία της.

Όμως και από υπόθεση του περασμένου Απριλίου, οπότε και εξαρθρώθηκε μία ακόμη ομάδα η οποία εισήγαγε φαρμακευτικά σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποίηση από τρίτες χώρες και τα προωθούσε σε ιδιωτικές κλινικές, προκύπτει θέμα πλαστών ταυτοτήτων. Επειδή το χρήμα είναι γλυκό, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες, ένα από τα μέλη της ομάδας που συνελήφθη έκανε και εξαγωγές. Για να μπορέσει να τις κάνει, ίδρυσε μία υποτίθεται νόμιμη εταιρεία βάση πλαστής αστυνομικής ταυτότητας.

Αλλά και πιο πριν αν πάμε, όπως αποκάλυψε η NEWSBOMB, πάλι σε ανάλογη υπόθεση πέφτουμε. Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη ένας νεαρός στη Θεσσαλονίκη διότι με πλαστά στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας νοίκιαζε σπίτι στο οποίο δεν ήταν ιδιοκτήτης, αλλά ενοικιαστής. Φτωχοδιάβολος ο νεαρός, συνελήφθη αφού είχε εξαπατήσει γύρω στα έντεκα άτομα με κέρδος γύρω στα 5.000 ευρώ…

Πάμε κι άλλο πίσω. Τον Ιανουάριο του 2012 μια γιαγιά πάλι από τη Θεσσαλονίκη, προσπάθησε να κάνει ανάληψη 20.000 ευρώ από τον λογαριασμό μιας άλλης γιαγιάς, χρησιμοποιώντας πλαστή αστυνομική ταυτότητα! Ποιός την έβγαλε αυτήν την ταυτότητα; Πάντως η γιαγιά θύμα δεν τη γλύτωσε. Νωρίτερα ένας ηλικιωμένος κατάφερε να τις πάρει από το λογαριασμό 20.000, πάλι με πλαστή ταυτότητα –όχι δική της φυσικά- αλλά του 78χρόνου άνδρα της, καθώς το λογαριασμό τον διέθεταν από κοινού. Πως της τα πήρε; Μα φυσικά με πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Έβγαζαν την ίδια ταυτότητα με το θύμα τους

Σύμφωνα με τη NEWSBOMB, το θύμα ενδιαφέρθηκε να αγοράσει ένα προς πώληση οικόπεδο στη Βούλα της Αττικής. Η γυναίκα που εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτρια, με όλα τα επίσημα έγγραφα που είχε στην κατοχή της να το πιστοποιούν αυτό, εκπροσωπούνταν από μεσίτρια η οποία μάλιστα, ήταν και πολύ εξυπηρετική. Ο άνθρωπος έσκασε 900.000 ευρώ και αγόρασε το οικόπεδο. Όλα πήγαιναν περίφημα όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε η μία άλλη γυναίκα η οποία ζούσε στο εξωτερικό και τον ενημέρωσε πως η αγοραπωλησία είναι άκυρη, ότι το οικόπεδο της ανήκει, και ότι αυτή είναι η πραγματική ιδιοκτήτρια. Το θύμα κατάλαβε πως έπεσε θύμα απάτης και αμέσως κατήγγειλε το θέμα στις αρχές. Στην έρευνα που ξεκίνησε διαπιστώθηκε ότι και η πραγματική αλλά και η «μαϊμού» ιδιοκτήτρια διέθεταν ακριβώς το ίδιο όνομα, τα ίδια στοιχεία, τα ίδια επίσημα έγγραφα που το πιστοποιούσαν αυτό. Μόνον που ήταν δύο ξεχωριστά πρόσωπα.

Με την ίδια μέθοδο έβγαζαν κάρτες και δάνεια

Από τις αρχές εκτιμάται πως η συγκεκριμένη υπόθεση κρύβει «θησαυρούς» με την εμπλοκή ακόμη και γνωστών ονομάτων-μελών του κυκλώματος παράνομων αγοραπωλησιών ακινήτων. Το καλοκαίρι που ο άνθρωπος από τη Βούλα, ο αγοραστής των 900 και βάλε χιλιάδων ευρώ, προσπαθούσε να βγάλει άκρη με την έρευνα των αστυνομικών αρχών για την υπόθεσή του, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής εξάρθρωσε μία εγκληματική σπείρα που κυριολεκτικά έκανε τα πάντα εξαιτίας των πλαστών αστυνομικών ταυτοτήτων που είχε καταφέρει να έχει στη διάθεση της. Άνθρωποι που χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες και άλλα επίσημα έγγραφα, κατέφευγαν σε εφορίες, έβγαζαν ουσιαστικά ανύπαρκτα ΑΦΜ κι εν συνεχεία κατέθεταν τέτοιες φορολογικές δηλώσεις, ώστε να έχουν και επιστροφή! Στην καμπούρα όσων έκλεβαν τα στοιχεία, είχαν βγάλει δάνεια και πιστωτικές κάρτες και αγόραζαν ότι ήθελαν και όποτε το ήθελαν. Η δράση της ομάδας φαίνεται πως είχε ξεκινήσει από το 2011. Αυτή η υπόθεση μετρά όχι ένα αλλά σαράντα πλαστά δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, κατέληγε το ρεπορτάζ της NEWSBOMB!

Διαβάστε επίσης:

Εφοπλιστής δεν αναγνωρίζει το παιδί του!

Μετά το πετρέλαιο, φόροι σε σόμπες και τζάκια

ΠΑΝΙΚΟΣ: Έρχονται 15.000 απολύσεις

Το πολύτιμο μυστικό του Σωτήρη Μουστάκα