ΕΛΛΑΔΑ

To εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

To εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το πόρισμα της εισαγγελέως επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρόεδρό του, κ. Άγγελο Φιλιππίδη για τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή του.

Η Εισαγγελική λειτουργός που άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 25 προσώπων για τα επισφαλή δάνεια του Ταμιευτηρίου, η ζημία από τα οποία υπολογίζεται στα τουλάχιστον 347 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης είχε κεντρικό ρόλο, αφού όπως αναφέρει «Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Αγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα/ Αναστασίας Βάτσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά), ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου.»

TT 1

To πόρισμα για την υπόθεση του Τ.Τ.

Αναφερόμενη στην περίπτωση της εξαγοράς εκ μέρους του ΤΤ τμήματος εταιρείας πιστωτικών καρτών του Δημήτρη Κοντομηνά, επισημαίνει ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης λειτούργησε εμμέσως υπέρ του επιχειρηματία και όχι του Δημοσίου.

«Επιπροσθέτως δε, στην περίπτωση της συμμετοχής της Τράπεζας στην θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρεία BESTLINE, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε, προκύπτουν ενδείξεις και δη επαρκείς περί του ότι ο ως άνω Πρόεδρος του Τ.Τ., ο οποίος ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης ''εξαγοράς'', ενεργώντας από κοινού με τα λοιπά ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα, παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθ' εαυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ., προκειμένου να επιτύχει την έγκριση της εν λόγω συμμετοχής του Τ.Τ. στην θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρεία BESTLINE, του Δημήτρη Κοντομηνά, υπό τους όρους που προεκτέθηκαν, με σκοπό να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στον τελευταίο».

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, από την αναλυτική κατάσταση των καταθέσεων του κ.Φιλιππίδη, προκύπτουν «αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ», αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

«Συμπερασματικά, από τον έλεγχο των ανωτέρω προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών του Αγγέλου Φιλιππίδη προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι και το 2012, αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικό ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση (επιταγές)».

Η ποινική δίωξη

Η Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ σε βάρος των:

1) Αγγέλου Φιλιππίδη, 2) Μάριου Βαρότση, 3) Αντώνιου Καμινάρη, 4) Γεωργίου Στάμνου, 5) Γεώργιου Μπριντάλου, 6) Λυμπέρη Κατσιουλέρη, 7) Σπύρου Πολίτη, 8) Χαράλαμπου Γιαγκούδη, 9) Φωτεινής Κρέστα, 10) Διονύσιου Γκολφινόπουλου, 11) Κλεάνθη Παπαδόπουλου, 12) Χάρη Σιγανού, 13) Γεώργιου Ξυφαρα, 14) Δημήτριου Κυπαρρίση, 15) Αναστασίας Σακελλαρίου, 16) Περικλή Χανάκη, 17) Παναγιώτας Μπέζα, 18) Χρήστου Μαρούσου, 19) Ιωάννη Τσαγδή, 20) Σπυρίδωνα Παντελιά, 21) Λυδίας Κεκρίδου, 22) Αθανάσιου Χασάπη και 23) Ιωάννη Λεβεντίδη.

Σε βάρος των: 1) Κυριάκου Γριβέα και 2) Αναστασίας Βάτσικα άσκησε ποινική δίωξη για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ' επάγγελμα.

Σε βάρος των: 1) Μάριου Βαρότση και 2) Παναγιώτας Μπέζα. για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008
IV.

Σε βάρος των: 1) Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 2) Περικλή Λιβα για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. τελεσθείσα κατ' επάγγελμα

Σε βάρος των: 1) Αγγέλου Φιλιππίδη, 2) Δημητρίου Κοντομηνά 3) Ιωάννη Ρόρρη, 4) Αλεξάνδρας Λιακοπούλου και 5) Μάριου Βαρότση για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σε βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ'επάγγελμα.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το Newsbomb.gr βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ

Προσωπικά δικαιωμένος δηλώνει ο Καμμένος από τις εξελίξεις για το ΤΤ

Φιλιππίδης: Στον Καρούζο δεν έχω δώσει ούτε ένα ευρώ