ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης

«Έφυγε» ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης σε ηλικία 82 ετών.

Είχε εισαχθεί πριν περίπου μια εβδομάδα στο νοσοκομείο λόγω καρδιολογικού προβλήματος ενώ υποβλήθηκε και σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο η εξέλιξη της υγείας του επέβαλε τη μεταφορά του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μανόλης Καρέλλης υπήρξε ο μακροβιότερος δήμαρχος στην ιστορία του Ηρακλείου και μια σημαντική προσωπικότητα για την πόλη.

Εξελέγη για πρώτη φορά το 1975 στις πρώτες εκλογές ύστερα απο την εφταετία της Δικτατορίας και δέκα χρόνια αφότου είχαν γίνει οι τελευταίες δημοτικές εκλογές. Μετά από 14 χρόνια δημαρχίας του, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κώστα Κληρονόμο.

Ο Μανόλης Καρέλλης γεννήθηκε το 1932 στο Ηράκλειο. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας ίδρυσε στη γενέτειρά του την καθημερινή εφημερίδα «Η Αλλαγή», η οποία διέκοψε την έκδοσή της μετά την επιβολή του Απριλιανού πραξικοπήματος το 1967 και επανεκδόθηκε ύστερα από την πτώση της χούντας. Στη διάρκεια της Επταετίας, ο Μανόλης Καρέλλης φυλακίστηκε και κατόπιν εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα και στον Καναδά. Εξελέγη δήμαρχος Ηρακλείου σε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (1975, 1978, 1982 και 1986) και κατά τα έτη 1993 και 1994 υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και σε συνέδρια πάνω σε ιστορικά θέματα.

Ήταν παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Λία Καρέλλη και είχε δύο παιδιά, τη Χρυσάννα και το Νίκο.

πηγή: cretalive.gr