ΕΛΛΑΔΑ

Τι κοινό έχουν το βαπόρι από την Περσία και ο τόνος ηρωίνης στη Φιλοθέη (vid)

Τι κοινό έχουν το βαπόρι από την Περσία και ο τόνος ηρωίνης στη Φιλοθέη (vid)

Πρώτο θέμα έχει γίνει η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που εντοπίστηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Το γεγονός πως η ηρωίνη προέρχεται από το Ιράν, φέρνει στο μυαλό μνήμες του 1977 όταν σε ένα βαπόρι από την Περσία (Ιράν) είχε εντοπιστεί ποσότητα-μαμούθ, 11 τόνων χασίς.

Ήταν 8 Ιανουαρίου του 1977, όταν οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στο υπό κυπριακή σημαία μότορσιπ «Γκλόρια», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου, με προορισμό την Αμβέρσα 11 τόνους κατεργασμένου χασίς.

Η ποσότητα αυτή χασίς είχε κρυφτεί μεταξύ κεντημάτων και ήταν από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν ποτέ στα παγκόσμια χρονικά. Η είδηση έφτασε και στ' αυτιά του σπουδαίου στιχουργού και συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος σύντομα δημιουργεί το πολύ γνωστό λαϊκό τραγούδι «Το βαπόρι από την Περσία».

Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο Νίκο Ξανθόπουλο και τους ναυτικούς του πλοίου, όλοι Έλληνες εκτός δύο που ήταν Τούρκοι υπήκοοι. Οι άντρες του λιμενικού έκαναν χρήση καπνογόνων προκειμένου να ξετρυπώσουν τους κρυμμένους ναυτικούς.

Στο «Γκλόρια» εντοπίστηκαν επίσης δύο πιστόλια τύπου Μπράουνινγκ και 500 σφαίρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως αργότερα, ο πλοίαρχος του «Γκλορια», Νίκος Ξανθόπουλος ή «Κάπταιν Νικ», φέρεται να ήταν συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών, και η σύλληψη του να ήταν «στημένη» υπόθεση -όπως επισημαίνει και ο Τσιτσάνης στο τραγούδι του - η οποία ήρθε σε πέρας σε συνεργασία με τα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου.

Οι αρχές φρόντισαν ούτως ώστε η σύλληψη να γινόταν με αληθοφανή τρόπο, ούτως ώστε να μην εκτεθεί ο Κάπταιν Νικ και έτσι, τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε ως αμοιβή για τη μεγάλη επιτυχία 7.800.000 δρχ., από τα οποία ο Κάπταιν Νικ πήρε 1.500.000 δρχ. και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν μεταξύ αξιωματικών.

Το τραγούδι του Τσιτσάνη έγινε εμπορική επιτυχία πριν καν κυκλοφορήσει σε δίσκο, αφού παρουσιαζόταν στο πάλκο του «Σκοπευτηρίου» όπου εμφανιζόταν τότε ο Τσιτσάνης με την Λιζέτα Νικολάου. «Το βαπόρι απ' την Περσία» ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του αγαπημένου συνθέτη, ο οποίος πέθανε το 1984.

Διαβάστε επίσης:

Η πολυτελής ζωή με τα διαμάντια πίσω από το κύκλωμα ναρκωτικών

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι συλληφθέντες για τον ένα τόνο ηρωίνης

Έλληνας εφοπλιστής πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης