ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οι νέοι ξαναβρίσκουν το «Δρόμο του Μεταξιού»

Θεσσαλονίκη: Οι νέοι ξαναβρίσκουν το «Δρόμο του Μεταξιού»

Νέοι από 28 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας βαδίζουν στον «Δρόμο του μεταξιού», με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Από τη Δευτέρα 16 Ιουνίου ως την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 η Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Νεολαίας «Great Silk Way» και τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί το 3ο Συνέδριο των μελών της Οργάνωσης «Great Silk Way».

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν και την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, στοχεύει να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις νεανικές οργανώσεις των χωρών που διέσχιζε ο Δρόμος του Μεταξιού.

Η Διεθνής Οργάνωση Νεολαίας «Great Silk Way» αποσκοπεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου και τη δημιουργία αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας υπό το πρίσμα της δυναμικής νεολαίας των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού.

Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), μετά το πέρας των εργασιών του ομώνυμου συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδείχθηκε μια νέα δυναμική προσπάθεια ένωσης των νεολαιών των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Μέλη της είναι εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων από 28 κράτη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Η οργάνωση «Great Silk Way» πραγματοποιεί διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια, εκθέσεις, μαραθώνιους φιλανθρωπίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και εκπροσωπείται σε αυτούς.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προώθησης και ενίσχυσης των θεσμών νεολαίας στις συμμετέχουσες χώρες, εντάσσεται και η διεξαγωγή του Συμβουλίου των Μελών («Great Silk Way» Council of Members) στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας θα σχεδιαστεί το πλάνο δράσεων και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, θα αποφασιστεί εισδοχή νέων μελών και η συνεργασία με τρίτους φορείς και οργανώσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Οργάνωση.

Τα προηγούμενα Συμβούλια των Μελών φιλοξενήθηκαν στην Αστάνα (Καζακστάν, Νοέμβριος 2012) και στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία, Μάιος 2013), ενώ τον Οκτώβριο του 2012 και το Δεκέμβρη του 2013 φιλοξενήθηκε στην Τουρκία το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης.

Από τον Ιούλιο του 2013, η Οργάνωση «Great Silk Way» συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των δέκα οργανισμών εταίρων του UNESCO Silk Road Project, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται οργανώσεις που δραστηριοποιούνται γεωγραφικά στον χώρο του λεγόμενου «Δρόμου του μεταξιού».

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, πρότεινε την διεξαγωγή του Συμβουλίου των Μελών στη Θεσσαλονίκη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, θέλοντας να συνδυάσει τη χρονική συγκυρία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 και να αναδείξει την δυναμική της χώρας και της πόλης, εδικά σε θέματα νεολαίας.
H εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014, στις 17.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή για το κοινό (κατόπιν κράτησης, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων). Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν, Azad Rahimov.

Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα γίνουν στις 18 και 19 Ιουνίου στο Olympia Hotel και θα είναι ανοιχτές σε φορείς νεολαίας και ΜΚΟ (ύστερα από συνεννόηση με τους διοργανωτές), εκτός από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Egnatiapost

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Οίκος ανοχής λειτουργούσε σε διαμέρισμα στην Τούμπα

Ρoή Ειδήσεων