ΕΛΛΑΔΑ

Σε συναγερμό Άρτα και Ευρυτανία - Εκκενώθηκαν χωριά (pics+vid)

Σε συναγερμό Άρτα και Ευρυτανία - Εκκενώθηκαν χωριά (pics+vid)

Προς εκτόνωση οδηγούνται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Άρτα, οι κάτοικοι της οποίας δοκιμάζονται εδώ και δύο 24ωρα από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή.

«ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ», ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

«Κατέβηκε η στάθμη του νερού, ευτυχώς. Το ποτάμι "κατεβάζει" 1300 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο και η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται προς εκτόνωση», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση θα έπεφτε και το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό, λόγω της εκκένωσης του φράγματος Πουρναρίου, είχε φτάσει 2.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η Ήπειρος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά της Άρτας προχώρησαν οι Αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος ξεπέρασαν τα ξημερώματα της Κυριακής (01/02/2015) κατά πολύ το όριο κινδύνου.

Τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, το Νεοχώρι, οι Συκιές, ο Λουτρότοπος, το Κομμένο και η Ακροποταμιά.

Γειτονιές έχουν εκκενωθεί και μέσα στην πόλη της Άρτας, καθώς το νερό έφτασε μέσα στα σπίτια.

Την ίδια ώρα, οι ζημιές στις υποδομές και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού είναι ανυπολόγιστες.

Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Κατέρρευσε η «Ακροπόλη» της Ηπείρου

Στο μεταξύ, η είδηση της πτώσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες – και όχι μόνο.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

gremise-togefyri-ths-plakas2

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, ενώ έδωσε εντολή να φύγει αμέσως κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα τα οποία θα εξετάσουν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, καθώς και το τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Εκκενώθηκε το Κρίκελο Ευρυτανίας

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω της κακοκαιρίας βρίσκεται και η Ευρυτανία, με κατεστραμμένες γέφυρες, απροσπέλαστο δίκτυο, κατολισθήσεις, καταπτώσεις, εκκένωση χωριών. Σύμφωνα με το Star Κεντρικής Ελλάδας, ένα ολόκληρο χωριό, το Κρίκελο, κινδυνεύει να βυθιστεί και εκκενώθηκε.

Capture

Επιπλέον, στις τοπικές κοινότητες Αγράφων - Επινιανών, Τριδέντρου και Βριγγιανών του δήμου Αγράφων, Δομνίστας και Στάβλων του δήμου Καρπενησίου και στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Προυσού (Προυσός, Καστανιά, Τόρνος, Ασπρόπυργος) και του πρώην δήμου Φούρνας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης.

Παράλληλα, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του νομού η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία-Λέσβος: Ξεριζώθηκαν δέντρα- «Λίμνη» έγινε ο παραθαλάσσιος δρόμος (vid)

Κακοκαιρία: Να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρυτανία ζητά ο Κ. Μπακογιάννης

Πλάκα Καλαβρύτων-Στο «μικροσκόπιο» επιστημονικού κλιμακίου η κατολίσθηση (pics)

Κακοκαιρία- Πάτρα: Τμήμα γηπέδου «σηκώθηκε» από τους θυελλώδεις ανέμους (vid)

Σχετικές ειδήσεις