ΕΛΛΑΔΑ

«Σεισμόπληκτα» μοιάζουν τα χωριά στα όρη Σουλίου

«Σεισμόπληκτα» μοιάζουν τα χωριά στα όρη Σουλίου

Οι μεγάλες κατολισθήσεις και καθιζήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 3ημερο στην περιοχή Λάκα Σούλι του Δήμου Δωδώνης, έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 8 χωριά, να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση τους από το ΚΤΕΛ.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, αποτελείται από εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν αποκολληθεί μεγάλα κομμάτια εδάφους, μαζί με τα δένδρα και έχουν φράξει την πρόσβαση στα χωριά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωριών Ζωτικό, Άρδοση, Παρδαλίτσα, Ανθοχώρι, Άγιος Νικόλαος. Καθώς οι ζημιές είναι αμέτρητες τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας ενώ απαραίτητη είναι και η συνδρομή της ΔΕΗ καθώς η κακοκαιρία ξερίζωσε τις κολώνες.

Στο χωριό Ζωτικό που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. το έδαφος έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία ενώ ρωγμές έχουν δημιουργηθεί σε σπίτια. Οι κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αγωνιούν καθώς όπως λένε, ακούγονται συνεχώς θόρυβοι και εκφράζουν φόβους μήπως το σαθρό βουνό καταπλακώσει τον οικισμό.

Στον οικισμό του χωριού Παρδαλίτσα, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ξύπνησε το πρωί της Τρίτης (3/2/2015) και είδε το σπίτι του κυριολεκτικά στον «αέρα». Ο δρόμος που περιβάλλει την κατοικία έχει καταρρεύσει, παρασύροντας δένδρα και κολώνες της ΔΕΗ.

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα σε οικισμό του χωριού Αγία Μαρίνα, παραμένουν για 4η συνεχή ημέρα δύο οικογένειες αποκλεισμένες γιατί γύρω από τα σπίτια αποκολλήθηκαν βράχοι και το έδαφος υποχώρησε.

Από το πρωί της Τρίτης (3/2) στην Εγνατία οδό, ένα χιλιόμετρο πριν τον κόμβο για Ιωάννινα, συνεργεία δουλεύουν για τη δημιουργία αναχωμάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς από τον πλημμυρισμένο κάμπο τα νερά έφτασαν στο οδόστρωμα.

Στο σημείο όπου έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση η Εθνική Οδός Ιωαννίνων - Άρτας, εξαιτίας της οποίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το μεσημέρι της Δευτέρας (2/2), εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς. Στόχος είναι να δοθεί στην κυκλοφορία η εθνική οδός, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Σχετικές ειδήσεις