ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός - Σε Αθήνα και Φάληρο η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός - Σε Αθήνα και Φάληρο η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. Δεκάδες οι απανταχού... τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να τιμήσουν το έθιμο.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Παρόντες στη Δεξαμενή, ήταν εκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αρκετοί βουλευτές και πολλοί πιστοί.

Το παρών έδωσαν επίσης η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα.

doxologia5b

Τον σταυρό στα νερά της Δεξαμενής μετά τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη, έριξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Αθηναίων.

doxologia9b
doxologia8b

Στο μήνυμά του, μετά τον αγιασμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «το ανέσπερο Φως της Χριστιανοσύνης, το Φως της Αγάπης, της καταλλαγής, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς ας διαλύει τα σκοτάδια τα οποία απειλούν την δημοκρατία και τον πολιτισμό στην χώρα μας, στην Ευρώπη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και ιδίως στην χώρα μας, το Φως της Χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης και της ανέχειας που πλήττει την κοινωνία μας και ιδίως τους οικονομικώς ασθενέστερους συνανθρώπους μας και τη νέα γενιά. Χρόνια πολλά».

Ο πρωθυπουργός αφού χαιρέτησε τους παρόντες βουλευτές και ευχήθηκε στην εορτάζουσα Φώφη Γεννηματά και σε κάποια παιδιά που βρίσκονταν στη Δεξαμενή, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Δεξαμενή, εξέφρασε την ευχή να «φωτίσουμε την καθημερινότητα μας με αισιοδοξία, ελπίδα και σιγουριά για το αύριο του τόπου και των παιδιών μας. Να αναβαπτίσουμε τη σχέση της πολιτικής με τον πολίτη. Λιγότερα μεγάλα λόγια για να πετύχουμε περισσότερα», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Του αγιασμού των υδάτων προηγήθηκε η δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νίκος Φίλης ενώ την δοξολογία παρακολούθησαν και οι Γιώργος Καμίνης, Φώφη Γεννηματά, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Γιώργος Καρράς και Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. «Πολλές αντοχές» ευχήθηκε στο δήμαρχο της Αθήνας η Ντόρα Μπακογιάννη.

doxologiab

Στον Πειραιά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων όπου ο μητροπολίτης Σεραφείμ έριξε το σταυρό με άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών να βουτούν για να τον πιάσουν ενώ το περιστέρι απελευθέρωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. Παρόντες ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

theofaneia peiraias

Μετά την τελετή, ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος, όλοι μαζί» ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις απουσίες του Προέδρου και του Πρωθυπουργού από τον Πειραιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε ορισμένους από τους μητροπολίτες να χαμηλώσουν τους τόνους.

Με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν τους τολμηρούς που βρέθηκαν εκεί για να βουτήξουν στη θάλασσα και να πιάσουν το σταυρό, πολλοί ήταν οι πολίτες που επέλεξαν τον Φλοίσβο για τον σημερινό εορτασμό. Στη λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο που προηγήθηκε και στην κατάδυση του σταυρού στον Φλοίσβο, χοροστάτησε και παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

theofaneia faliro
theofaneia faliro2

Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας στάθηκαν δίπλα δίπλα στην εξέδρα που στήθηκε στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης για την τελετή του αγιασμού την οποία έκανε ο μητροπολίτης Άνθιμος, παρουσία επίσης του εκπροσώπου της κυβέρνησης, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, πολλών βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

theofaneia thess copy

Την ίδια ώρα στον Θερμαϊκό πάνω από 10 σκάφη είχαν πάρει θέση, «φιλοξενώντας» περίπου 20 άτομα -αριθμός ρεκόρ- που βούτηξαν στα νερά του για να πιάσουν το σταυρό.

theofaneia thess2 copy

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θέλω αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία να ευχηθώ σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και το Άγιο Πνεύμα να δώσει σε όλους μας δύναμη και ευθυκρισία» ενώ σε ερώτηση ενόψει του β’ γύρου των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλησε να κάνει δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά άλλη ώρα».

Δείτε φωτογραφίες από τον εορτασμό των Θεοφανείων στη gallery του newsbomb.

Λαμπρός ο εορτασμός Θεοφανείων σε όλη την Ελλάδα - Τα μηνύματα των πολιτικών

Από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου όπου παρέστη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε την ευχή «το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τη στράτα όλων μας και να σφυρηλατήσει την ενότητα του Έθνους μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών».

Πρόσθεσε δε ότι «σήμερα, είναι μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης των Χανίων και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στο ενετικό λιμάνι. Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα το παλιό λιμάνι να κατακλυστεί από χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν την τελετή. Με φόντο τα δεκάδες πλοιάρια που υπήρχαν στο σημείο, το σταυρό στα νερά του λιμανιού έριξε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνός ενώ και φέτος δεν ήταν λίγοι αυτοί που έπεσαν στο νερό για να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον σταυρό έπιασε ο ομογενής από τον Καναδά Νίκος Μπιζάκης ο οποίος βρίσκεται στα Χανιά με την οικογένεια του για διακοπές. «Είμαστε εδώ από το Τορόντο για διακοπές και έχουμε καταλάβει τι σημαίνει κρητική φιλοξενία. Είναι η πρώτη φορά που έπεσα στο νερό και αισθάνομαι ευτυχής», δήλωσε.

Την ανάγκη να βάλουν πλάτη όλοι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν επεσήμανε σε δήλωση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάγια Βαγιωνάκη.

«Να φωτίσει ο θεός τους κυβερνώντες», ευχήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας στη δήλωση του επεσήμανε: «Εύχομαι όπως τα νερά ήταν σήμερα ήρεμα, έτσι ήρεμα να είναι και τα νερά φέτος στην πατρίδα μας, με σταθερότητα και δημιουργία».

Στην πόλη της Καβάλας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε την κυβέρνηση και με δηλώσεις του μετά το τέλος του Αγιασμού τον Υδάτων, χαρακτήρισε πολιτική αλητεία, ατολμία και ατιμία τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση τολμά να λύσει ένα μείζονος σημασία θέμα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε ν’ αγγίξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταθέτοντας ο ένας υπουργός την ευθύνη στον άλλον.

Νωρίτερα, το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο. Αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε σε προβλήτα του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

Στην Ξάνθη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα.

theofaneia xanthi

Στη Δράμα ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στα νερά της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας όπου και φέτος βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό πολλοί νέοι τηρώντας το έθιμο της ημέρας.

Σχετικές ειδήσεις