ΕΛΛΑΔΑ

Χάος με τους πρόσφυγες: Αρνήθηκαν να γυρίσουν στην Κοζάνη και συνέχισαν πεζοί προς την Ειδομένη

Χάος με τους πρόσφυγες: Αρνήθηκαν να γυρίσουν στην Κοζάνη και συνέχισαν πεζοί προς την Ειδομένη

Το χάος που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά το κλείσιμο τους, και η άρνηση των μεταναστών να φιλοξενηθούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας - για να μην προκληθεί πανδαιμόνιο στην Ειδομένη - δίνουν νέα διάσταση στο προσφυγικό.

«Πλημμύρισε» από πρόσφυγες η Ειδομένη

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη όπου έχουν συγκεντρωθεί για να διανυκτερεύσουν περίπου 4000 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, μετά την αστυνομική επιχείρηση που έληξε το απόγευμα, οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι ανοιχτές και ήδη έχουν εκτελεσθεί δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, από τον καταυλισμό μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα 1260 Αφγανοί καθώς έχει απαγορευθεί η διέλευσή τους στα Σκόπια.

Οι πρόσφυγες έκαναν «ανταρσία» στην Κοζάνη

Το μεσημέρι της Τρίτης (23/02) τέσσερα λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Κοζάνη για την Ειδομένη, έλαβαν εντολή να σταματήσουν την πορεία τους και να γυρίσουν προς το κλειστό της Λευκόβρυσης, καθώς οι πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν, δεν επρόκειτο να περάσουν τα σύνορα.

Όμως, οι πρόσφυγες που επέβαιναν στα λεωφορεία αντέδρασαν και βλέποντας ότι δεν πρόκειται να φτάσουν στην Ειδομένη, έδωσαν με τη σειρά τους εντολή στον οδηγό του λεωφορείου, να τους κατεβάσει στην εθνική οδό, στο σημείο όπου είχαν σταματήσει.

Έτσι το μεσημέρι της Τρίτης οι πρόσφυγες επιχείρησαν να φτάσουν, από τα Κοίλα Κοζάνης στην Ειδομένη με τα πόδια, διασχίζοντας την εθνική οδό.

Η αστυνομία ανέλαβε αρχικά να τους μεταπείσει και να τους γυρίσει πίσω στην Κοζάνη, όμως η απόκρισή τους ήταν πως όπου κι αν πάνε, θα πάνε με τα πόδια κι έτσι 30 από αυτούς ξεκίνησαν εκ νέου για Ειδομένη, με την αστυνομία να τους «κυνηγά», για να τους πείσει πως θα τους πάει στα σύνορα.

Δείτε το βίντεο από το kozan.gr:

Φτάνουν με πούλμαν στο Σχιστό... φεύγουν με ταξί

Δύο πούλμαν γεμάτα με Αφγανούς μετανάστες από την Ειδομένη έφτασαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Σχιστό.

Μέχρι αυτή την ώρα στο hotspot βρίσκονται πάνω από 100 άτομα, ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένονται να φτάσουν άλλα 15 λεωφορεία με μετανάστες.

sxisto

Οι περισσότεροι από τους Αφγανούς που έφτασαν απόψε στο Σχιστό μπήκαν στο hotspot, ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που επιβιβάστηκαν σε ταξί, με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας και πιθανότατα την πλατεία Βικτωρίας, ώστε να αναζητήσουν έναν τρόπο για να ταξιδέψουν στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου είναι και ο τελικός τους προορισμός.

Συνολικά μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται να φτάσουν στο Σχιστό 800 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα για τρεις ημέρες.

Ένα απέραντο "hotspot" η Αθηνών - Λαμίας

Σε ένα απέραντο hot spot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα. Όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι από χθες το μεσημέρι, γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη. Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.

Στη Λαμία από χθες το μεσημέρι έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

Πριν από λίγο, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας ό,τι τρόφιμα μπορούσαν, αλλά ωστόσο εκείνο που ζητούν οι πρόσφυγες, είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους και μάλιστα άμεσα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία, δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να τους επιτηρούν, ωστόσο όμως η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο εφιαλτική, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες για να περάσουν και δεύτερο βράδυ.

Στα Διαβατά τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες από Αθήνα

Στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αναμένεται να οδηγούνται, από το επόμενο 24ωρο, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.

Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα, έληξε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού από τους Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα. Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία των Σκοπίων. Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.

Αυτή την ώρα, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου αποβιβάζονταν οι πρόσφυγες, δεν υπάρχει κανένα λεωφορείο ενώ γεμάτος, με περίπου 2.500 άτομα, είναι ο καταυλισμός στην Ειδομένη. Ωστόσο, οι αρχές των Σκοπίων που από χθες το μεσημέρι, είχαν κλείσει το σημείο διέλευσης, ξεκίνησαν πριν από λίγο να περνούν πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση.

Την ομαλή ροή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ζητείται πλέον από τους πρόσφυγες, από το Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να μπουν στα Σκόπια, να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις, πολλοί απ' αυτούς, όπως σημειώνουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους και είναι χρονοβόρα η ταυτοποποίηση.

Σχετικές ειδήσεις