ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων - Κλειστά σύνορα, βροχή και κρύο για 13.000 ψυχές

Ειδομένη: Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων - Κλειστά σύνορα, βροχή και κρύο για 13.000 ψυχές

Με τον αριθμό των εγκλωβισμένων στηνΕιδομένηνα έχει ήδη αγγίξει τις 13.000 και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί καλούνται να επιβιώσουν να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, συνεχίζει να αποτελεί το «θέατρο» όπου αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο το δράμα τωνπροσφύγων.

Οι Σκοπιανοί κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορα και από το πρωί της Δευτέρας (07/03) δεν έχουν αφήσει ούτε έναν άνθρωπο να περάσει στα εδάφη τους.

Η βραδιά που πέρασε, ήταν και η δυσκολότερη μέχρι τώρα για τους 13.000 πρόσφυγες, καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς για ώρες.

Οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τη βροχή, χρησιμοποιώντας ακόμη και σακούλες σκουπιδιών, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν αδιάβροχα.

Μεγαλύτερα θύματα της κατάστασης είναι τα παιδιά, τα οποία «λυγίζουν» από τις κακουχίες και αρρωσταίνουν.

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Β. Τριανταφυλλίδης, σήμερα στο νοσοκομείο του Κιλκίς νοσηλεύονται 14 παιδιά, ενώ φιλοξενούνται και 28 συνοδοί παιδιών.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης απηύθυνε έκκληση να βρεθεί ένας χώρος όπου να μένουν προσωρινά οι συνοδοί των παιδιών αυτών, καθώς το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και σοβαρών ελλείψεων.

3.000 άνθρωποι στο λιμάνι του Πειραιά

Εν τω μεταξύ στον Πειραιά και συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, φιλοξενούνται σήμερα περίπου 3.000 άτομα, μετά την άφιξη τριών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά με 1.330 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από το πρωί, μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν διανείμει ξηρά τροφή στους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ υπάρχει διαρκής παρουσία των «Γιατρών του Κόσμου» και του «Χαμόγελου του Παιδιού», προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα. Καθημερινά, αντιμετωπίζονται περίπου 100 με 150 περιστατικά σε όλους τους σταθμούς του ΟΛΠ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ιώσεις και γαστρεντερίτιδες σε μικρά παιδιά αλλά και εγκύους.

Εντός της ημέρας, ο προκάτ οικίσκος που έχει τοποθετηθεί στην πύλη Ε-2, προκειμένου να λειτουργήσει ως πολυιατρείο, αναμένεται να συνδεθεί με ρεύμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει 24ωρη παρουσία των εθελοντών γιατρών.

Οι «Γιατροί του Κόσμου», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχολιάζοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με περιστατικά εμπύρετων παιδιών, τόνισαν ότι όταν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό, καλό είναι να ειδοποιείται το ΕΚΑΒ, καθώς υπάρχει συνεργασία με τα τρία περιφερειακά νοσοκομεία γι' αυτόν τον λόγο.

Το μεσημέρι, περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε-1 προς την Ε-2. Κρατώντας πλακάτ και μικρά παιδιά στην αγκαλιά φώναξαν συνθήματα, όπως «Ανοίξτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία πραγματοποιούν εκδήλωση, αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα με σύνθημα «Διασχίζουμε τα σύνορα του σεξισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες θα βρίσκεται κινητή οδοντιατρική μονάδα, στελεχωμένη από γιατρούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά μετά από πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Συνολικά στη χώρα βρίσκονται 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς, 6.835 βρίσκονται στα νησιά, με περισσότερους στη Λέσβο (4.041), τη Χίο (1.356) και τη Σάμο (609). Στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27.348 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.550 στην Ειδομένη, 3.489 στο Χέρσο, 1.844 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.901 συνολικά στο Ελληνικό, 2.200 στα Διαβατά, 3.256 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο και 1.780 στο Σχιστό.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε μετά από 16 ώρες η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις