ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Στο νοσοκομείο με λοιμώξεις 70 προσφυγόπουλα - «Βουλιάζει» ο Πειραιάς, σε σκηνές πρόσφυγες

Ειδομένη: Στο νοσοκομείο με λοιμώξεις 70 προσφυγόπουλα - «Βουλιάζει» ο Πειραιάς, σε σκηνές πρόσφυγες

Σε έναν απέραντο λασπότοπο, λόγω της βροχής που πέφτει τα τελευταία 24ωρα, έχει μετατραπεί ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη, όπου φιλοξενούνται 14.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

treno

Την Τετάρτη (09/03/2016) έφτασε στην Ειδομένη και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσφέρει ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Α. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.
«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το όλο φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται, μέχρι στιγμής η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχουμε επιδημίες» είπε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης είναι «να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται οι νέες δομές και ότι θα πρώτα θα μετακινηθούν οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, διέψευσε, δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία:
«Σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους».

Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 41.973 ανθρώπους.

Ήδη κάποιοι έχουν φύγει αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή. Ορισμένοι καταλήγουν στον Πειραιά, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά. Οι σκηνές μέσα και έξω από τους επιβατικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες.

peiraias

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι την Τετάρτη (09/03/2016) φιλοξενούνταν στους χώρους του ΟΛΠ τουλάχιστον 3.280 μετανάστες, ενώ ακόμα 455 άνθρωποι έφτασαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης από Λέσβο και Χίο με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Λέσβο και 57 από τη Χίο.

Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας.

Λίγο μετά τις εννέα και μισή σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε ένα άτομο από τη Ρόδο, έξι από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Επιπλέον, αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, από Καβάλα, Χίο Μυτιλήνη, Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» το οποίο θα μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 μετανάστες και πρόσφυγες.

peiraias1

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά, αλλά και να οριστούν νέοι χώροι διαμονής προσφύγων στο Λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή (11/03/2016) η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του Λεκανοπεδίου, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις