ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήθηκε η ροή προσφύγων στα νησιά - 51.430 πλέον αυτοί που παραμένουν στη χώρα

Αυξήθηκε η ροή προσφύγων στα νησιά - 51.430 πλέον αυτοί που παραμένουν στη χώρα

Αυξήθηκαν οι ροές στανησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικά, όλη τη Δευτέρα έως και τα χαράματα της Τρίτης (29/03), είχαν αποβιβαστεί στα νησιά συνολικά 161 άτομα.

Χθες Τρίτη όμως και μέχρι σήμερα (30/03) τα χαράματα, αποβιβάστηκαν στα νησιά συνολικά 766 άτομα. Αναλυτικότερα, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 569, στη Χίο 116 και στη Σάμο 77 άτομα.

Συνολικά και σύμφωνα με τη νεότερη καταμέτρηση του Συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, σε 51.430 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα ενώ στα νησιά, βρίσκονται 5.023 άτομα. Στην Αττική παραμένουν 15.081, στην κεντρική Ελλάδα 2.753 και στη βόρεια Ελλάδα 28.573 πρόσφυγες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις προσφυγικές ροές

Παράλληλα, στη Λέσβο, περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί από το πρωί της Τετάρτης.

Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χωρικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση καθώς είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

Στην πλειονότητά τους, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Μαρτυρίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ ενώ αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελεύθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνούν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων.

Στο σύνολό τους δε, αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».

Τραυματισμός από τα επεισόδια στη Χίο

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, στον τραυματισμό ενός Ιρακινού κατέληξε η ένταση μεταξύ ομάδων Αφγανών και Ιρακινών χθες βράδυ στο hot spot της Χίου. Ο Ιρακινός, τραυματισμένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τραύμα στην πλάτη, πιθανόν από μαχαίρι, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου.

Εδώ και μέρες στη Χίο και με δεδομένη την πληροφορία ότι θα υπάρξουν επαναπροωθήσεις αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, οι ομάδες των Αφγανών είναι από τις πρώτες που διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του βραδινού συσσιτίου, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Σε αντίθεση με τους Σύριους, κυρίως, οι οποίοι έχοντας οικογένειες επιθυμούν να διανέμεται κανονικά το συσσίτιο. Αυτές ο αντιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις όπως η χθεσινοβραδυνή.

Στο hot spot της Χίου και ενώ σήμερα Τετάρτη δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα καμία άφιξη διαμένουν υπό περιορισμό 1.449 μετανάστες και πρόσφυγες, την ώρα που η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

Σχετικές ειδήσεις