ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική θητεία: Έρχεται υποχρεωτική στράτευση στα 18;

Στρατιωτική θητεία: Έρχεται υποχρεωτική στράτευση στα 18;

Κίνητρα για τους στρατεύσιμους σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το ενδεχόμενων αλλαγών στη στρατιωτική θητεία συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο να γίνει υποχρεωτική η στράτευση στα 18, αμέσως δηλαδή μετά το τέλος του Λυκείου.

Οι στρατεύσιμοι θα παίρνουν αναβολή από τις σπουδές τους και θα καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα. Όσο για το χρόνο στράτευσης, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αλλαγών και είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί στους 9 μήνες.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να δώσει μάλιστα κίνητρα σε όσους επιλέγουν τη στράτευση στα 18, όπως για παράδειγμα η πιστοποίηση γνώσης χειρισμούς ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και η αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 ισχύει στην Κύπρο, με τους στρατιώτες να υπηρετούν στη Μεγαλόνησο 24 μήνες.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με τη σύγχυση που προέκυψε αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης ως το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευση στα 18.

Σχετικές ειδήσεις