ΕΛΛΑΔΑ

Νέα απεργία ΠΝΟ: Πότε θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Νέα απεργία ΠΝΟ: Πότε θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Εικοσιετράωρη απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,για την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μείνει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η χώρα, λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσουν οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και την εξαίρεσή τους από τις επίμαχες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) και αναφέρει ότι «η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας δεν μπορούν να συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα».

Παράλληλα, θέτει θέμα υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας
στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκκρεμεί από το 2010, αλλά και τροποποίηση του νόμου 4150/13 που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για τα πλοία της ακτοπλοΐας- που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού- να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση.

«Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές είναι σταθερά προσανατολισμένες και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια έχουν ρημάξει τη χώρα, έχουν γονατίσει το λαό και έχουν καταστρέψει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα κινητοποίηση η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). «Η μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, με τον οξυδερκή και δαιμόνιο εφοπλισμό, επιφυλάσσει ανεργία για τους Έλληνες ναυτικούς που αγγίζει το 50%!!!», προσθέτει.

Ρoή Ειδήσεων