ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχείς διαβουλεύσεις για τα προβλήματα από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ

Συνεχείς διαβουλεύσεις για τα προβλήματα από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ

Στην αυριανή συνάντηση μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, στρέφεται το ενδιαφέρον, για την κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων των ναυτικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη νέα, όπως λένε, δυσμενή φορολόγηση που φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση.

Τα μέλη της ΠΝΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί στις 11:00 Παν-ναυτική, Πανεργατική συγκέντρωση έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και εν συνεχεία πορεία στο υπουργείο. Εκεί, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό ώστε να τον ενημερώσουν για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου.

Η απεργία της ΠΝΟ ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και με τη συνδικαλιστική ηγεσία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα των ναυτικών.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη χθεσινή τους συνεδρίαση λαμβάνοντας υπόψη «την αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης», μίλησαν για προοπτική κλιμάκωσης, καθώς όπως τόνισαν «αυτό που επιχειρείται είναι η εξάρθρωση και εκμηδενισμός των δικαιωμάτων του κλάδου, η υπερφορολόγηση των ναυτικών, η οποία θα αποτελέσει και το τελειωτικό κτύπημα αλλά και τη σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους».

Επισήμαναν δε στην ανακοίνωση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αφορούν κυρίως τη διάλυση του ΝΑΤ, την αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, τις μειωμένες συντάξεις, τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία του κλάδου, την ανασφάλιστη εργασία αλλά και τη συνεχή παραβίαση των όρων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, αυτήν τη φορά 24ωρη.

Η κλιμάκωση ωστόσο των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, φαίνεται να δημιουργεί και άλλα προβλήματα όπως για παράδειγμα στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να παραμένουν στα ψυγεία φορτηγών σε διάφορα λιμάνια της χώρας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας μεγάλος αριθμός μαθητών της τρίτης λυκείου από σχολεία της Αττικής έχουν εγκλωβιστεί στην Κρήτη, καθώς στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής και ενώ είχε προγραμματιστεί η επιστροφή τους στην Αθήνα, παραμένουν στο νησί εξαιτίας της απεργίας.

Τα προβλήματα πάντως από τις κινητοποιήσεις των μελών της ΠΝΟ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, όχι μόνο σε μικρά νησιά, αλλά και σε άλλα μεγαλύτερα. Μάλιστα, όπως υπολογίζεται, ικανός αριθμός μαθητών από διάφορα σχολεία έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε δεν κατάφεραν να φύγουν στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών, έχοντας μάλιστα προπληρώσει τα έξοδα ταξιδίου.