ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση για αντιπυρικές λωρίδες

Συνάντηση για αντιπυρικές λωρίδες

Αν και βρισκόμαστε μακριά από το καλοκαίρι οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν την αντιπυρική προστασία των δασών. Έτσι διεθνής συνάντηση για τις αντιπυρικές λωρίδες από κυπαρίσσι, για πρόληψη πυρκαγιών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί -υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης- την Τρίτη 8, Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, σε Ηράκλειο και Χανιά.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από Εθνικούς πόρους, έχει ως εξής: Αύριο (Τρίτη), 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο) και ώρα 15:00 - 17:00 θα γίνει παρουσίαση των αναπτυξιακών - ερευνητικών παραδοτέων του έργου.

Την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες αρχικά θα επισκεφτούν επιδεικτικό αγρό, όπου πραγματοποιείται δοκιμή προσαρμογής διαφορετικών κλώνων κυπαρισσιού, που είναι εγκατεστημένος σε αναδασωτέα περιοχή Ζωφόρων Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτούν τα φυσικά δάση κυπαρισσιού στις Βρύσες και στο Φρε Αποκόρωνα Χανίων. Μετά, σε εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και ώρα 14:30 - 15:30, θα πραγματοποιηθεί «προσομοίωση δασικής πυρκαγιάς και έλεγχος ευφλεκτότητας κυπαρισσιού σε αεροσήραγγα».

Τέλος, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο) και ώρα 08:30-12:30 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο σε θέματα δασικών πυρκαγιών, χρήσεων γης, κατάστασης της βλάστησης σε σχέση με το κυπαρίσσι και τις χρήσεις του.