ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε κορυφαίος Έλληνας γιατρός – Υπήρξε ένας από τους καλύτερους χειρουργούς παγκοσμίως

Πέθανε κορυφαίος Έλληνας γιατρός – Υπήρξε ένας από τους καλύτερους χειρουργούς παγκοσμίως

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γιατρός και καθηγητής Γιάννης Παπαδημητρίου, πρώην πρόεδρος του Ωνασείου, που έχει αναδειχθεί ως ένας από τους 24 κορυφαίους χειρουργούς στον κόσμο.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα το 1990.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, στο χωριό Αραχαμίτες, ενώ σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Το 1987 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής (Αθήνα) και Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Αρεταίειο Νοσοκομείο).

Για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα που πραγματοποίησε, το μεγάλου κύρους Ιατρικό Περιοδικό «Archives of Surgery», τον ανακήρυξε, το 2000, ως έναν από τους 24 πλέον διακεκριμένους χειρουργούς στον κόσμο.

Ο Παπαδημητρίου διετέλεσε επίσης Visiting Professor σε 11 Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει συγγράψει περίπου 400 επιστημονικά άρθρα, έχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει βραβευθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.

Υπηρέτησε δε από τη θέση του προέδρου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Από την ίδρυση του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» και για διάστημα πέραν της δεκαετίας, διετέλεσε τομεάρχης Χειρουργικού, καθώς και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Γιάννη Παπαδημητρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, (14.08.2018) στις 12.00 μ.μ. στην Παναγία Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.