ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΛΛΑΔΑ

Αναφιώτικα: Η πιο παλιά και γραφική συνοικία της Αθήνας εκπέμπει SOS (pics+vid)

Αναφιώτικα: Η πιο παλιά και γραφική συνοικία της Αθήνας εκπέμπει SOS (pics+vid)

Τα Αναφιώτικα είναι μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας και στέκουν από τα μέσα του 19ου αιώνα στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του κόσμου και ότι αποτελούν αξιοθέατο της παλιάς Αθήνας, οι λιγοστοί κάτοικοι που κρατούν ζωντανά τα Αναφιώτικα, βρίσκονται σε απόγνωση.

Στο Newsbomb.gr μίλησε η κυρία Ελένη Γιαννακάκη-Ξυνού, κάτοικος της περιοχής για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι μένουν στα Αναφιώτικα. «Πασχίζουμε να καθαριστεί η περιοχή. Είναι εστία μόλυνσης. Έχουμε μείνει και ένα μήνα χωρίς ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία της συνοικίας

Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Anafiwtika19.jpg
Μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας

Χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 χτίστηκε προσφυγική συνοικία.

Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο ανασκαφών.

Anafiwtika20.jpg
Μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας

Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος.

Anafiwtika7.jpg
Σήμερα παραμένουν μόνο 50 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα

Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 50 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.

Anafiwtika10.jpg
Σήμερα παραμένουν μόνο 50 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα

Τα αιτήματα των κατοίκων

Εκπρόσωποι των κατοίκων συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, με το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας για να βρουν λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Οι κάτοικοι προβάλλουν τα εξής αιτήµατα:

  • Να περνούν τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα οδοκαθαριστές.
  • Αποψίλωση από χόρτα και αποκλάδωση δέντρων διότι προκαλούνται συχνά καταστροφές από πτώσεις κλαδιών όταν φυσά δυνατός άνεµος.
  • Συντήρηση των µονοπατιών και των πλατωµάτων.
  • Να τοποθετηθούν καλαθάκια για σκουπίδια, κρουνοί για πυρόσβεση, βρύσες για πότισµα, παγκάκια, ταµπέλες κ.λ.π.
  • Καινούργια και πρόσθετα σώµατα ηλεκτροφωτισµού, διότι µε την πρώτη βροχή προκαλούνται συνεχείς διακοπές ρεύµατος, πολλές φορές γενική συσκότιση για πολλές µέρες.
Anafiwtika1.jpg
Εκπρόσωποι των κατοίκων συναντήθηκαν την προηγούμενη Πέµπτη στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο για να βρουν λύσεις
  • Παρέµβαση προς ∆Ε∆∆ΗΕ, διότι η ηλεκτροδότηση γίνεται µετά το 2005 µε εναέρια καλώδια που προκειµένου να στηριχθούν «αγκαλιάζουν δέντρα και σπίτια» ή «βυθίζονται απροστάτευτα στο δάπεδο κοινόχρηστου δρόµου».
  • Συνεχή αστυνόµευση ώστε να ελαχιστοποιηθούν «οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι επιθέσεις µε απειλή και µαχαιριών» και να αντιµετωπιστούν νεαροί «υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ που ευθυµώντας εκσφενδονίζουν πέτρες και µπουκάλια τα οποία σπάνε στις αυλές» και άλλοι που «ρεµβάζουν ή κάνουν παρκούρ στα κεραµίδια και στα ταρατσάκια όλο το 24ωρο».

Διαβάστε επίσης:

Κτηματολόγιο: Έτσι θα πληρώσετε λιγότερα - Ποια τα σημεία που πρέπει να προσέξετε

Νέα στοιχεία για την οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Κόσμο: Τι αποκάλυψε ο σύζυγος της γυναίκας (pics)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις