ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΛΛΑΔΑ

«Φρένο» σε πολυκατοικίες - θηρία που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη (pics+vid)

«Φρένο» σε πολυκατοικίες - θηρία που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη (pics+vid)

Σε σχολαστική εξέταση όλων των παραμέτρων και διαδικασιών που επιτρέπουν την ανέγερση ψηλών κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη, εμποδίζοντας την οπτική πρόσβαση στον ιερό βράχο, προχωρούν από κοινού τα υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν κενά ή παραλείψεις και να εξευρεθούν λύσεις, ώστε να διαφυλαχθούν η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της.

Η ανέγερση ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5 και η ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου (με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα) στη Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Τόσο το κτήριο όσο και το οικόπεδο βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης.

Πρόσφατα σημειώθηκαν κινητοποιήσεις κατοίκων εναντία στην ανέγερση υψηλών κτηρίων, που κλείνουν την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη.

Οι κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στο Newsbomb.gr και έκαναν λόγο για εκτρώματα που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη.

«Είναι απαράδεκτο. Και τώρα μπορούν να το κατεβάσουν; Δεν μπορούν. Να το γκρεμίσουν από πάνω; Αυτό βγήκε με άδεια» δηλώνει ηλικιωμένη κάτοικος, που ζει στην περιοχή 50-60 χρόνια. «Διαφωνώ με όλα τα υπερμεγέθη κτήρια» αναφέρει. Το ίδιο τονίζουν στην κάμερα του Newsbomb.gr και άλλοι κάτοικοι της Ακρόπολης:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά από την πλευρά της τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα: «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι' αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες, και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας».

Σε τρεις κινήσεις προχωρά τα Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, ώστε το ύψος τους να μην εμποδίζει τη θέα προς τον ιερό βράχο:

  • Ο Γιώργος Σταθάκης, προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης.
  • Ο υπουργός ζήτησε μάλιστα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5
  • Στη συνέχεια θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.

Διαβάστε επίσης: Κτηματολόγιο: Έτσι θα πληρώσετε λιγότερα - Ποια τα σημεία που πρέπει να προσέξετε

ΔΝΤ: Πώς και γιατί «εκτροχιάστηκε» η ελληνική κρίση χρέους

Σχετικές ειδήσεις