Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Μοντέλο ΑΠΘ: Τόσα κρούσματα θα έχουμε στην Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου

Newsbomb

Κορονοϊός-Όλες οι ειδήσεις: Τις προβλέψεις του μοντέλου που εφαρμόζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την πορεία των κρουσμάτων παρουσίασε ενόψει των Χριστουγέννων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για το διάστημα προ των Χριστουγέννων και αυτό των εορτών όπως προκύπτουν από το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί είναι:

  • Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα
  • Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη παρατηρείται «μια σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού η σταδιακή άρση του lockdown, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση».

Ενδεικτικά, για τις 20 Δεκεμβρίου είπε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι «δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα έχουμε στις 25 με 30 Δεκεμβρίου. Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα. Σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε».

Σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε, τέλος, την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο 70%: «Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Ομως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα