ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ για την ανέλκυση του “Sea Diamond”

Στο ΣτΕ για την ανέλκυση του “Sea Diamond”
4 χρόνια μετά το ναυάγιο του “Sea Diamond” στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κανείς ακόμα δεν έχει ενδιαφερθεί για την ανέλκυσή...

'Εχουν περάσει 4 χρόνια από το ναυάγιο του “Sea Diamond” στην Kαλντέρα της Σαντορίνης, παρ’ όλα αυτά κανείς ακόμα δεν έχει ενδιαφερθεί για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου.

Τόσο η εταιρία στην οποία ανήκε, όσο και το κράτος, παραμένουν ακόμα και σήμερα αδρανείς στην οικολογική καταστροφή που μέρα με τη μέρα συντελείται, σύμφωνα με οικολογικούς και τοπικούς φορείς, αλλά και με κατοίκους της Σαντορίνης.

Η «Διεθνής Δράση Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», ο "Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου'', η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποστηρίζοντας πως η άρνηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων, όπως και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, να ανελκύσουν το ναυάγιο του Sea Diamond, είναι αντίθετη σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Μάλιστα στην προσφυγή τους, υποστηρίζουν πως το κουφάρι του πλοίου, προκαλεί πολλαπλή βλάβη του θαλασσίου περιβάλλοντος λόγω της συνεχιζόμενης διαρροής επιβλαβών ουσιών στη θάλασσα, υπογραμμίζοντας πως είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να αποκαταστήσει τη βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι φορείς, αναφέρουν ακόμα πως στο παρελθόν έχουν μείνει αναπάντητες δεκάδες προτάσεις ελληνικών και ξένων εταιριών για την ανέλκυση και το κόστος της.