ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών: Έριξε το γάντι ο Μητσοτάκης, θα το σηκώσει ο Τσίπρας;

Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών: Έριξε το γάντι ο Μητσοτάκης, θα το σηκώσει ο Τσίπρας;
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Μετά από δυο χρόνια αλλεπάλληλων, έκτακτων, κρίσεων που αφορούσαν τα εθνικά θέματα και τη δημόσια υγεία, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιλέγουν την στροφή στην οικονομία.

Το κλασικό, μείζον και διαχρονικό, ζήτημα που πάντοτε απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας και που - ως γνωστόν – ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και κόμματα. Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, τα τρία 24ωρα που πέρασαν, είχαν ως επίκεντρο την τα οικονομικά θέματα και τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε κινδύνους και προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία. Είναι βέβαιο ότι το παιχνίδι της πολιτικής κυριαρχίας στην χώρα, και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, οποτεδήποτε και εάν αυτές πραγματοποιηθούν, θα παιχθεί σε αυτό το «γήπεδο», κάτι που γνωρίζει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες να θέσει και τα πολιτικά διλλήματα αλλά και τις «γραμμές» που χωρίζουν τον ίδιο από τον κ. Τσίπρα και τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι κι αν οι εκλογές αργούν, όπως είπε... Προφανώς ήθελε από τώρα να ξεκαθαρίσει τους... λογαριασμούς του με την αντιπολίτευση!

Το πλαίσιο, λοιπόν, ετέθη από το βήμα της ΔΕΘ: «Κωδικός μεσαία τάξη και νέοι»! Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή των όσων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αρχή να την κάνει ο υπουργός Ενέργειας αναλύοντας τις αποφάσεις για τα θέματα της τιμής της ενέργειας. Θα ακολουθήσει η μάχη κατά της ακρίβειας και η πολιτική για τη στήριξη των νέων, η οποία δεν αφορά μόνον τα bonus αλλά το μεγάλο σχέδιο για τη σύνδεση πανεπιστημιακών πτυχίων με την αγορά εργασίας.

Το συνολικό «ταμείο» για την απόδοση των μέτρων θα γίνει λίγο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Εκεί θα δουν, θα μετρήσουν και θα πάρουν τις αποφάσεις τους για το εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις ή όχι. Άλλωστε, γύρω στα Χριστούγεννα θα έρθουν και τα νέα για τον ΕΝΦΙΑ, ένα κομβικό για την συντηρητική παράταξη ζήτημα, που όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του «κόστισε» στη ΝΔ την εξουσία το 2015.

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι σαφές ότι χθες ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις θέσεις του: έκλεισε κάθε παράθυρο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ (η στήλη είχε επισημάνει ότι αυτό το ενδεχόμενο ενταφιάστηκε με το «ναυάγιο Αποστολακη») και κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει «διπλές κάλπες». Το «γάντι» λοιπόν το έριξε και μένει να δούμε εάν θα το «σηκώσει» ο Αλέξης Τσίπρας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα μιλήσει από το ίδιο βήμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το ΚΙΝ. ΑΛ; - Η αυτοδυναμία και η πρώτη Κυριακή των εκλογών

Κορονοϊός - Νέα πραγματικότητα: Διαχωρισμός εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων από σήμερα - Τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Ζητούνται εθελοντές...για να μολυνθούν από την ασθένεια - Δείτε γιατί