ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

ΠΑΣΟΚ: Η «προίκα» της μεγάλης συμμετοχής, οι συμμαχίες και η επόμενη μέρα

Ικανοποιημένοι στο Κίνημα Αλλαγής από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές
Ικανοποιημένοι στο Κίνημα Αλλαγής από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές
Intime

Εκλογές ΚΙΝΑΛ αποτελέσματα: Επέστρεψαν τα χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ με τη μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας

Αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χθες από τη συμμετοχή και μόνον χιλιάδων πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Μετά την εκλογική του κατάρρευση εξαιτίας των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, τις εσωκομματικές αναταράξεις και τα φλερτ στελεχών του, πότε με τη ΝΔ και πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα χαμόγελα είχαν λείψει από τη Χαριλάου Τρικουπη.

Χθες όμως επέστρεψαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Αυτή ακριβώς θα είναι και η «προίκα» του νέου αρχηγού και παράλληλα το δικό του μεγάλο πολιτικό στοίχημα: Όχι μόνον να κρατήσει αυτόν τον κόσμο, αλλά να πείσει κι άλλους ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», όπως έλεγε και το βασικό σύνθημα της περιόδου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μέχρι ωστοσο να φτάσουμε εκεί, μεσολαβεί μια εβδομάδα, κατα τη διάρκεια της οποίας θα κυριαρχήσει το παρασκήνιο, οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις, οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών. Όλα αυτά με έναν στόχο: Τη διαμόρφωση συμμαχιών ενόψει του τελικού δεύτερου γύρου της αναμέτρησης. Λογικά όσοι εκ των υποψηφίων μείνουν εκτός... νυμφώνος θα τοποθετηθούν άμεσα για να μην δώσουν την εικόνα ότι παζαρεύουν και εύκολα κανείς μπορεί να προβλέψει τις επιλογές τους.

Η ηλικία από τη μια πλευρά αλλά και η συμπόρευση κατα το παρελθόν θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια στην επιλογή που θα κάνουν. Παράδειγμα, ο κ. Χρηστιδης που έδωσε έναν αξιοπρεπή πολιτικό αγώνα κινούμενος μακριά από εντάσεις και προσωπικές αντεγκλήσεις είναι λογικό να αισθάνεται πιο κοντά με τον κ. Ανδρουλακη και λόγω ηλικίας, ενώ και οι δυο πολιτεύθηκαν με βασικό επιχείρημα το «νέο» κόντρα στο «παλιό». Το τι θα πράξουν όμως τα άλλα κορυφαία στελέχη θα το μάθουμε λίγες ημέρες αργότερα...

Κρίσιμο είναι επίσης, οι χαμηλοί τόνοι που κρατήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι βέβαιο ότι και οι δυο μονομάχοι θα θελήσουν να αποφύγουν την πόλωση σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν. Το παιχνίδι της πόλωσης όμως, σε μια εσωκομματική διαδικασία ανοίγει πληγές που δύσκολα κλείνουν μετά. Μια ματιά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μπορεί να πείσει και τους πιο... ρομαντικούς.

Τέλος, το δεύτερο ημίχρονο της εκλογικής μάχης θα δοθεί και ανάλογα με το ποιος μπορεί να κρατήσει ενωμένο το κόμμα. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και στην βάση αλλά και στη κορυφή, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχει εξανεμιστεί η «προίκα» της μεγάλης συμμετοχής και το ΠΑΣΟΚ θα γυρίσει στα «πέτρινα χρόνια» των συγκρούσεων, της ίντριγκας και των χαμηλών ποσοστών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή εντολή σε Ανδρουλάκη – Το μυστήριο του β' γύρου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης - Η πολιτική πορεία και η χρονιά-ορόσημο

Ανατροπή με τα Μερομήνια: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά