ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η Ελλάδα στην δίνη της «Όμικρον»: Ο λογαριασμός, τα νέα μέτρα και οι επιλογές της κυβέρνησης

Η Ελλάδα στην δίνη της «Όμικρον»: Ο λογαριασμός, τα νέα μέτρα και οι επιλογές της κυβέρνησης

Σήμερα, η επιτροπή των επιδημιολόγων θα κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ασχέτως από τι θα δείξουν οι πρώτοι αριθμοί, οι επιστήμονες πάντως, συμφωνούν ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η «όμικρον» να επικρατήσει και στη χώρα μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, οι εισηγήσεις τους μόνον σκληρά περιοριστικά μέτρα θα περιλαμβάνουν, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που φτάνουν μέχρι και την πρόταση για γενικό, οριζόντιο lockdown που - κατά την γνώμη τους - θα πρέπει να εφαρμοστεί από... χθες. Τις αποφάσεις όμως, θα τις λάβει η Πολιτεία, συνυπολογίζοντας την άποψη της επιτροπής των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει ενδιάμεσα μέτρα, δηλαδή να λάβει αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα αυτή. Το... ραντεβού για την αλλαγή των όσων ισχύουν σήμερα, έχει δοθεί για την 3η Ιανουαρίου και εφόσον καταγράφουν και αναλυθούν τα στοιχεία που θα υπάρχουν μέχρι και την πρωτοχρονιά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει μέσα σε αυτές τις ημέρες σε μια διπλή δημόσια παρέμβαση: Σήμερα μέσα από την συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή μέσω του μηνύματος που θα απευθύνει εν όψει της νέας χρονιάς. Η τοποθέτηση του θα έχει τον χαρακτήρα συστάσεων προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα καταγράψει τους κινδύνους από μια πιθανή κυριαρχία της νέας μετάλλαξης και θα υπερασπιστεί την επιλογή των εμβολιασμών τονίζοντας την ανάγκη η χώρα να βγει το συντομότερο από την δίνη της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, για τον κ. Μητσοτάκη δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown, ούτε διακοπής της δια ζώσης εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα όλα παραμένουν ανοιχτά με τους περιορισμούς σε διασκέδαση και ψυχαγωγία να είναι τα πρώτα μέτρα στην λίστα .

Η κυβέρνηση, μέσω των εμβολιασμών και των περιοριστικών μέτρων θέλει να ξεπεράσει το ταχύτερο το πρόβλημα με την νέα μετάλλαξη καθώς εκτός από τον κίνδυνο που μοιραία υπάρχει για την δημόσια υγεία, θέλει να αποφύγει μια νέα πίεση στο ΕΣΥ και παράλληλα να επιστρέψει σε ρυθμούς που θα πλησιάζουν στην κανονικότητα και στον τομέα της οικονομίας.

Μια πιθανή παράταση της κρίσης με την πανδημία σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πιθανόν να φρενάρουν την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και να απαιτηθούν μάλιστα νέα κονδύλια για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κονδύλια που συνδέονται με την κάλυψη των φοροελαφρύνσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Η εξίσωση προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτήν την ώρα, καθώς υπάρχουν δυο άγνωστοι παράγοντες ( πανδημία και ενεργειακό ) και προβλέψεις, πριν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είναι δύσκολο να γίνουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι περιοχές που έχει βάλει στο «μάτι» η Όμικρον

Survivor: Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

«Παραμιλούν» οι Τούρκοι: Τώρα αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει από Rafale, Viper και Mirage 2000-5