Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και γιατί δεν αγχώνονται στην κυβέρνηση

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και γιατί δεν αγχώνονται στην κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» αποκαλύπτει τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους τα κυβερνητικά στελέχη και τις «ζυμώσεις» που ήδη γίνονται για την ημέρα μετά τις εκλογες.

Σας έχω σήμερα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εκλογές, δημοσκοπήσεις οι οποίες πλέον διεξάγονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τη γάτα, λοιπόν, που μπήκε στα γραφεία όπου γίνονται οι αναλύσεις των δεδομένων, η ΝΔ φαίνεται να πατά γερά πλέον σε ένα 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 30%, θα στενοχωρήσω τους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ αλλά τα στοιχεία μέχρι τώρα το δείχνουν να δίνει μάχη να πιάσει διψήφιο ποσοστό, το ΚΚΕ ανοδικά στο 7% ενώ φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή τόσο το ΜΕΡΑ25 όσο και η Ελληνική Λύση με ένα 4% το καθένα. Εκεί που ίσως έχουμε μία έκπληξη είναι με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το Πλεύση Ελευθερίας το οποίο καταγράφει μια μεγάλη δυναμική το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται κοντά στο 3%.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε δημοσκοπήσεις είναι αυτές και όπως φάνηκε τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα μπορούν να πέσουν και έξω, σύμφωνα πάντως με τη γάτα γενικά οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές δεν πιάνουν τόσο καλά τη δυναμική του πρώτου κόμματος, ιδιαίτερα αν αυτό είναι και αυτό που κυβερνούσε μέχρι τώρα. Ενδέχεται δηλαδή να το δείχνουν και χαμηλότερα από ότι μπορεί να είναι.

Με αυτά τα δεδομένα στο Μαξίμου δεν αγχώνονται ιδιαίτερα για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες ενώ μια μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπλοκάρει, όπως μου λέει και η γάτα τα όποια σχέδια μπορεί να υπάρξουν για κυβέρνηση μειοψηφίας, ανοχής, ηττημένων, ή οτιδήποτε άλλο. Όσον αφορά τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα δεν θα προχωρήσει σε καμία συζήτηση για ενδεχόμενο συνεργασιών, η γάτα μου λέει πως στη ΝΔ δεν τον πιστεύουν, φαίνεται όμως να πιστεύουν τον Νίκο Ανδρουλάκη πως μόνο αν το ΠΑΣΟΚ πιάσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα κάτσει και αυτός να συζητήσει. Εξάλλου όπως μου λένε είναι πολύ πιθανό ήδη από το βράδυ της πρώτης Κυριακής να αρχίσουν τα εσωτερικά προβλήματα και οι γκρίνιες στο εσωτερικό των κομμάτων την αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να περάσει στους πολίτες το μήνυμά του καθώς και το δίλημμα των εκλογών με την ελληνική κοινωνία να επιλέγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη από αστάθεια και νέους πειραματισμούς. Εκτιμούν μάλιστα πως η ασάφεια που επικρατεί για το τι θα γίνει στη χώρα την επόμενη μέρα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας λειτούργησε συσπειρωτικά για την κεντροδεξιά που δεν θέλει να δει τη χώρα να μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Η γάτα, όπως μου είπε το βράδυ των εκλογών θα πάει και μια βόλτα μέχρι την Πειραιώς και θα με ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις