ΚΑΙΡΟΣ

Μεσογειακός κυκλώνας: Αυτό είναι το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα σε λίγες ώρες

Μεσογειακός κυκλώνας: Αυτό είναι το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα σε λίγες ώρες
meteo.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός» που αναμενεται να χτυπήσει από το απόγευμα της Πέμπτης (17/09) τη χώρα μας

«Καμπανάκι» προς τους πολίτες των περιοχών που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης το βαρομετρικό χαμηλό, έκρουσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί.

Από το απόγευμα της Πέμπτης (17/09) θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται αρχικά σε νότιο Ιόνιο και Πελοπόννησο. Θα χτυπηθούν πρώτες Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ηλία, Μεσσηνία. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη Βόρεια Πελοπόννησο και τη Στερεά όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη διάρκεια. Από το βράδυ της Παρασκευής θα πληγούν οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι επιπτώσεις του φαινόμενου είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας και ενδέχεται να προκληθούν ζημιές όπως βλάβες σε στέγες πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.

Τι είναι ο Μεσογειακός κυκλώνας

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες.

Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων.

Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τον «Ιανό» - Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» ο μεσογειακός κυκλώνας