ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσουν τις επόμενες ώρες καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Κακοκαιρία
Το βράδυ ξεκινά το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους
INTIME

Το βράδυ ξεκινά το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους

Από τη νύχτα σήμερα, Παρασκευή 10/12 προς το Σάββατο 11/12, και έως την Κυριακή 12/12 αν αναμένεται να χτυπήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας η πρώτη φάση του οποίου ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα meteo.gr θα είναι τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός στα πελάγη.

Συγκεκριμένα βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την νύχτα της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 θα επεκταθούν στο σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο, το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στο Αιγαίο ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής 12/12 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου με εξασθένηση των φαινομένων να αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής.

Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των νοτιοδυτικών ανέμων το Σάββατο 11/12 οι οποίοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Την Κυριακή 12/12 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα επικρατήσουν το Σάββατο 11/12 θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό με το μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού της ιστοσελίδας meteo.gr να «δείχνει» υψηλό κυματισμό στο Ιόνιο, τις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, τον Σαρωνικό και το Βόρειο Αιγαίο.

Κακοκαιρία: Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να συγκαλεί σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα για την αξιολόγηση της κατάστασης, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία των φαινομένων, ενώ στη σύσκεψη θα μετάσχει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποδοτική.

Σε συνέχεα των σχετικών προβλέψεων, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο συζυγοκτόνος της Αλεξανδρούπολης

Μέγκι Ντρίο: Πέθανε η μητέρα της από κορονοϊό - «Κατέρρευσε» στον αέρα της εκπομπής

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία