ΚΑΙΡΟΣ

Κύμα ακραίου ψύχους στη βόρεια Ευρώπη: Χιόνι και παγετός προκαλούν σοβαρά προβλήματα

sweden
Εικόνα από την Σουηδία
Photo: twitter

Προβλήματα σε αεροδρόμια και σιδηγροδρομικές γραμμές προκαλούν οι χιονοπτώσεις και η σφοδρή κακοκαιρία 

Το χιόνι και το ακραίο κρύο πλήττουν την Ευρώπη και κάνουν δύσκολη τη ζωή χιλιάδων κατοίκων στα βόρεια και στα νότια της ηπείρου.

Στη Σουηδία ο υδράργυρος έπεσε στους - 43,6 βαθμούς, τη χαμηλότερη θερμοκρασία από το 1999.

Στη Δανία οι θερμοκρασίες έχουν πέσει στους -20 βαθμούς προκαλώντας διακοπή στην κυκλοφορία. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με πάγο και χιόνι. Σε αρκετές περιοχές έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα. Οι εταιρείες οδικής βοήθειας έχουν δεχτεί περισσότερες από 2.000 κλήσεις από το πρωί της Δευτέρας.

Το χιόνι και οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες προκάλεσαν για μια ακόμα ημέρα αναστάτωση στη Μολδαβία, ωθώντας τις αρχές στην πρωτεύουσα Κισινάου να κλείσουν τα σχολεία και να αναστείλουν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί λόγω παγετού.

Στο έλεος του ψύχους

Η Μετεωρολογική υπηρεσία της Σουηδίας εξέδωσε πορτοκαλί και κίτρινες προειδοποιήσεις για τον καιρό σε τμήματα της δυτικής και της ανατολικής ακτής, καθώς ένα «έντονο σύστημα χαμηλών πιέσεων» σαρώνει από τα δυτικά, φέρνοντας βαριά χιόνια.

Μια πτήση της Air France-KLM με προορισμό το Άμστερνταμ κόλλησε στο χιόνι στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ, της Σουηδίας, κατά την πορεία της προς τον διάδρομο προσγείωσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Αρκετές αναχωρήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου.

«Θα είναι ένα δύσκολο 24ωρο από άποψη καιρού σε μεγάλα τμήματα της Σουηδίας», δήλωσε ο μετεωρολόγος Σβέρκερ Χέλστρομ.

Στη Νορβηγία, το αεροδρόμιο Γκαρντερμόεν του Όσλο διέκοψε σήμερα την εναέρια κυκλοφορία λόγω της πυκνής χιονόπτωσης μέχρι τις 14:30 τοπική ώρα, ανέφερε στην ιστοσελίδα του.

Η κυκλοφορία των τρένων σε τμήματα της ανατολικής Νορβηγίας επίσης σταμάτησε σήμερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Bane Nor.