Καλοκαίρι 2024: Αναμένεται παγκόσμιο ρεκόρ στην θερμοκρασία;

Θα είναι πιο ζεστό το καλοκαίρι του 2024 από το περσυνό; - Ειδικοί απαντούν
Καλοκαίρι 2024: Αναμένεται παγκόσμιο ρεκόρ στην θερμοκρασία;
Eurokinissi
2'

Θα είναι το καλοκαίρι του 2024 το θερμότερο όλων των εποχών; Παρότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις, οι αναλύσεις των παγκόσμιων τάσεων αναφέρουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ίδιο ή ακόμη και χειρότερο.

Από το τέλος του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Απριλίου είχαμε υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τις προβλέψεις του φετινού καλοκαιριού αυξάνεται.

Στον επιστημονικό κόσμο, φαίνεται πως αναμένουν ένα θερμό καλοκαίρι καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε μία εκτίμηση για το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει μία ασφαλής πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες που θα δούμε το καλοκαίρι καθώς οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

«Η εποχική πρόγνωση από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία θα δημοσιευθεί στο τέλος του Μαΐου για το καλοκαίρι», ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Υπάρχει μία πληροφορία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό από το μέσο όρο των τελευταίων 6 ετών ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε αρκετούς λίγους αλλά έντονους καύσωνες», συμπλήρωσε.

Στον παρακάτω χάρτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοπέρνικος φαίνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την κανονική τιμή.

«Είναι ο μέσος όρος πολλών αντίστοιχων προγνώσεων από μεγάλα παγκόσμια προγνωστικά κέντρα», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι 1η Μαΐου φαίνεται ότι στα Βαλκάνια φέτος θα έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά ωστόσο κάτι αντίστοιχο βγαίνει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η πρόγνωση είναι ότι θα έχουμε λίγο πιο θερμό καλοκαίρι. Από όλη την Ευρώπη, η Ισπανία και η Τουρκία θα έχουν πιο θερμό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα η Ισπανία θα έχει 1-2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά», πρόσθεσε.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μία τάση που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, πρόκειται για την ίδια εποχική πρόγνωση, δεν γνωρίζουμε ποιος μήνας θα είναι πιο ζεστός, πόσους καύσωνες θα σημειωθούν, την ένταση και τη διάρκεια», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Η φετινή πρόβλεψη σύμφωνα με το meteo είναι περίπου η ίδια με εκείνη των τελευταίων έξι ετών», πρόσθεσε.

giannopoulos_vraveio.webp
Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος


Διαβάστε επίσης

Καιρός: Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για το φετινό καλοκαίρι - Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία

Πρόβλεψη-σοκ για το φετινό καλοκαίρι: Θα είναι το πιο ζεστό των τελευταίων ετών

Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» τη χώρα μας: Πώς επηρεάζει την υγεία μας - Προειδοποιήσεις των γιατρών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή