ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Εχασε την πλειοψηφία ο Τζόνσον - «Όχι» στις πρόωρες εκλογές λέει η αντιπολίτευση

Brexit: Εχασε την πλειοψηφία ο Τζόνσον - «Όχι» στις πρόωρες εκλογές λέει η αντιπολίτευση
AP images

Χωρίς πλεοψηφία έμεινε ο Μπόρις Τζόνσον καθώς ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι αποχώρησε από το κόμμα ενώ πληροφορίες θέλουν άλλοι 20 βουλευτές των Τόρις να διαχωρίζουν την θέση τους. 

«Μετά από πολύ σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να υπηρετήσω τα Συνταγματικά μου καθήκοντα και το καλό της χώρας μου ως βουλευτής των Συντηρητικών» γράφει ο ίδιος στο λογαριασμό του στο twitter.

Ο πρώην – πια – βουλευτής των Τόρις στην επιστολή παραίτησης του εκφράζει και τον προβληματισμό του για την άνοδο του λαϊκισμού αλλά και του εθνικισμού λόγω του «απερίσκεπτου τρόπου με τον οποίο κάποιος θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ».

Eν τω μεταξύ, αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία είναι οι βουλευτές της Βρετανίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίζουν πως δεν θα στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρις ότου περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα ώστε να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του Κόμματος της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ Λιζ Ρόμπερτς δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως έναν τρόπο για να καταφέρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και για να κάνει αυτό που επιθυμεί, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να μην αποδεχτούμε τις εκλογές με τους όρους του πρωθυπουργού που βολεύουν τον ίδιο και μόνον τον ίδιο».

Σε ερώτηση εάν το κόμμα των Εργατικών υποστήριξε αυτή την προσέγγιση, απάντησε ότι «συμφωνήσαμε» και ότι προτεραιότητα είναι ο αποκλεισμός του Brexit χωρίς συμφωνία μέσω της νομοθεσίας που προωθείται στο κοινοβούλιο, για την οποία εκτίμησε ότι έχει τις δυνατότητες να εγκριθεί.

Μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω στο θέμα των πρόωρων εκλογών από το κόμμα των Εργατικών, αναμένεται να κάνει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, περί τους 20 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να ψηφίσουν επίσης κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Νομίζω ότι έχουμε τον αριθμό (για να νικήσουμε τον Τζόνσον). Νομίζω ότι θα υπάρξουν αρκετοί άνθρωποι για να το καταφέρουν», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψή του στην Ιρλανδία προκειμένου να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευθεί «με καλή πίστη» με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit που θα σέβεται τη βρετανική κυριαρχία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αναγνωρίζουμε επίσης τις μοναδικές προκλήσεις στο σύνορό σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ώστε να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα σέβεται τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

«Όμως καθώς η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit πλησιάζει, καλούμε την Ιρλανδία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευθούν με καλή πίστη με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να εργαστούν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία που θα σέβεται την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα ελαχιστοποιεί την αναστάτωση στο εμπόριο», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τη Βρετανία για το καλό της ειρήνης, ένα μήνυμα το οποίο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Γνωρίζω ότι καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που θα έχει ένα σκληρό σύνορο σε εμάς σε αυτό το νησί... τον κίνδυνο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη να υπονομευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πενς.

«Κύριε αντιπρόεδρε, το μόνο που ζητώ είναι να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα μαζί σας πίσω στην Ουάσιγκτον. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε μέσω ενός συντεταγμένου Brexit και μιας συμφωνίας ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί», είπε ο Βαράντκαρ.

«Σαφής πιθανότητα το σκληρό Brexit» απαντούν οι Βρυξέλλες

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ' αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr