ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πέρασε το νομοσχέδιο - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζητά ο Τζόνσον

Brexit: Πέρασε το νομοσχέδιο - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζητά ο Τζόνσον
AP images

Ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό και στην τρίτη ψηφοφορία του νομοσχεδίου με το οποίο πλέον μπαίνει τέλος στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία. 

Με πλειοψηφία 28 βουλευτών, ο Τζόνσον βίωσε την απόλυτη ήττα ενώ τώρα η συζητήση συνεχίζεται αναφορικά με το αν θα επανέλθει η τελευταία πρόταση της Τερέζα Μέι ή όχι.

Ο πρωθυπουργός υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει και υποστήριξε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία» είπε και σημείωσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν απαντώντας στον Μπόρις Τζόνσον του είπε πως τουλάχιστον η Μέι στις ομιλίες της ήταν λεπτομερής.

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι έχει στρατηγική. Αλλά δεν μπορεί να μας πει ποια είναι αυτή. Και δεν την λέει ούτε στην ΕΕ. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε εδώ» σχολίασε για να καταλήξει: «Αν έχει ένα σχέδιο θα πρέπει να το παρουσιάσει στο λαό είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών».

Στο τέλος της συζήτησης που θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης. Για να προκηρυχθούν εκλογές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 την βουλευτών. Εκτιμάται ότι αυτή η ενισχυμένη πλειοψηφία δε θα προκύψει, καθώς οι Εργατικοί έχουν διαμηνύσει ότι δε θα συναινέσουν σε εκλογές πριν εγκριθεί ο νόμος κατά του no deal.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε και μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit, αυτή η αναβολή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόπειρα να εγκριθεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία η τέως πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στη Βουλή.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Νεκρή πασίγνωστη Ολυμπιονίκης

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2019 - Τι ώρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι