ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέος «πονοκέφαλος» για τον Τζόνσον – Βουλευτές ετοιμάζονται να τον σύρουν στα δικαστήρια

Brexit: Νέος «πονοκέφαλος» για τον Τζόνσον – Βουλευτές ετοιμάζονται να τον σύρουν στα δικαστήρια
Μεταξύ αυτών και οι «αντάρτες» Συντηρητικοί
Associated Press

Βρετανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί που διαγράφηκαν από το κόμμα τους αυτήν την εβδομάδα, προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να επιδιώξει μια αναβολή του Brexit, μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο BBC.

Χθες, εγκρίθηκε από την Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση, το οποίο επιβάλει στον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Τώρα αναμένεται η υπογραφή του τη Δευτέρα από την Βασίλισσα Ελισάβετ για να λάβει ισχύ νόμου.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει επίσης δηλώσει ότι θα προτιμούσε να «τον βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι» παρά να καθυστερήσει το Brexit και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εξάλλου σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph επικαλείται δηλώσεις του, στις οποίες λέει ότι δεσμεύεται μόνον «θεωρητικώς» από τη νέα αυτή νομοθεσία.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό του BBC, σύμφωνα με το οποίο βουλευτές συγκροτούν νομική ομάδα και προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να επιβληθεί ο νέος αυτός νόμος αν παραστεί ανάγκη.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά το Brexit είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα του επέτρεπαν να κερδίσει μια νέα θητεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από μια έγκαιρη αποχώρηση από την ΕΕ.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κατά είτε θα απόσχουν έως ότου εφαρμοστεί η νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη που χρειαζόταν για να υιοθετηθεί η πρότασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη και μια άλλη ψηφοφορία προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Μόνη λύτρωση για μένα να βοηθήσω την Αλεξία»: Ο άνθρωπος που χτύπησε την 8χρονη σπάει τη σιωπή του

Σχετικές ειδήσεις