ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνιδάκι» ο Ερντογάν στα χέρια του Τραμπ: Η συμφωνία μεταξύ τους και το «σκοτσέζικο ντους»

«Παιχνιδάκι» ο Ερντογάν στα χέρια του Τραμπ: Η συμφωνία μεταξύ τους και το «σκοτσέζικο ντους»

Ένα απίστευτο διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Η εντολή που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, μιας και «μεταφράστηκε» ως «πράσινο φως» για εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή και «εκκαθάριση» των Κούρδων μαχητών.

Η απόφαση Τραμπ να «προδώσει» - όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών - τους Κούρδους, προκάλεσε ρήγμα ακόμα και στο κόμμα του, με ορισμένους μάλιστα να κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν κάτω από το τραπέζι. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα, αδυνατούν να εξηγήσουν τι συνέβη, τονίζοντας πως «μόνο ο Τραμπ και ο Ερντογάν ξέρουν τι έχουν συμφωνήσει».

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεν συμμερίζεται πλήρως την κίνηση του Αμερικανού προέδρου, ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, χαρακτήρισε «καταστροφή εν εξελίξει» το πράσινο φως για νέα τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία. «Δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να εγκαταλείψουμε έναν σύμμαχο, που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος», τόνισε ο Γκράχαμ στο Fox News.

Πήρε... μαστίγιο ο Τραμπ

Μετά τις εσωτερικές αναταράξεις, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αφήσει το… καρότο και πάρει το… μαστίγιο. Η πρώτη αναδίπλωση του Αμερικανού προέδρου ήρθε τη Δευτέρα (07/10), με τον «πλανητάρχη» να εξαπολύει απειλές κατά του Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύοντας ότι θα καταστρέψει ολοσχερώς την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια στη Συρία. «Αν η Τουρκία κάνει κάτι που η μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου θεωρήσει εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοκληρωτικά και θα ισοπεδώσω την τουρκική οικονομία –το έχω κάνει άλλωστε στο παρελθόν», διαβεβαίωσε o πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, πως θα καταστρέψει την οικονομίας της αν η Άγκυρα υπερβεί τα όρια στη Συρία, έπεσε σε χαμηλό ενός μήνα έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα διολίσθησε έως και 2,1% τη Δευτέρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο 5,8178 – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Σεπτεμβρίου και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο.

Τα πρώτα πυρά

Το πυροβολικό της Τουρκίας έστειλε το πρώτο μήνυμα πολέμου το βράδυ της Δευτέρας, πλήττοντας θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με πηγές του ραδιοφωνικού σταθμού Σαμ, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.

Την ίδια στιγμή το Τούρκικο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει σε ανακοίνωση του πως όλα είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει εισβολή στα βόρεια της Συρίας, θέλοντας να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Για αυτόν τον σκοπό λοιπόν η Τουρκία μετέφερε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Νέα στροφή Τραμπ: Εκθείασε τον Ερντογάν και τον κάλεσε στο Λευκό Οίκο

Λίγες ώρες μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά της τουρκικής οικονομίας ο Ντόναλντ Τραμπ -μέσω twitter- αναφέρθηκε ξανά στην Τουρκία, αυτήν τη φορά σε τελείως διαφορετικό ύφος.

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος του F-35 και ότι τον βοήθησε να σώσει πολλές ζωές στην επαρχία Idlib.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα κατασκευάζουν τον σκελετό δομικού χάλυβα για το F-35. Επίσης, με βοήθησε να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Idlib και να επιστρέψει, κατόπιν αιτήματός μου, ο πάστορας Μπράνσον, ο οποίος είχε πολλά χρόνια στη φυλακή ακόμα. Επίσης, θυμηθείτε και είναι σημαντικό, ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος στο ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε παράλληλα την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου.

Πώς θα επηρεαστούν Ελλάδα και Ευρώπη – Ανησυχία για τους τζιχαντιστές

Η όποια εισβολή της Τουρκίας στην Συρία θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, μιας και νέα κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι το γεγονός πως μαζί με τους πρόσφυγες θα κινηθούν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη χιλιάδες τζιχαντιστές τους οποίους έχουν αιχμαλωτίσει οι Κούρδοι και σήμερα τους έχουν υπό έλεγχο σε καταυλισμούς.

Ένα «χτύπημα» της Τουρκίας κατά των Κούρδων θα τους οδηγήσει σε απελευθέρωση των πολλών χιλιάδων τζιχαντιστών οι οποίοι προφανώς θα θελήσουν να βρουν διέξοδο προς την Ευρώπη. Όταν γίνει αυτό, ίσως και να «ξυπνήσει» η κοιμώμενη «Γηραιά Ήπειρος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Απόλυτη ανατροπή και… παράθυρο για επιστροφή των Δώρων

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αυτές τις περιοχές θα «σαρώσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες