ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Αμνηστία σε 2.500 κρατούμενους από τις Αρχές

Κούβα: Αμνηστία σε 2.500 κρατούμενους από τις Αρχές

Πάνω από 2.500 φυλακισμένοι στην Κούβα αποφυλακίστηκαν την τελευταία εβδομάδα έπειτα από την απόφαση να τους δοθεί αμνηστία λόγω Πρωτοχρονιάς, αλλά και ενόψει της επίσκεψης του πάπα Βενέδικτου, την ερχόμενη άνοιξη.

Ο Ραούλ Κάστρο, πρόεδρος της χώρας, την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση δίνει αμνηστία σε 2.900 κρατούμενους του ποινικού δικαίου. Αυτό ήταν μια «ανθρωπιστική χειρονομία» και για τη χορήγησή της ελήφθησαν υπόψη τόσο η επικείμενη επίσκεψη του πάπα όσο και τα αιτήματα που είχαν υποβάλει συγγενείς των κρατουμένων και αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κούβα.

Ο Ελισάρδο Σάντσες, επικεφαλής της ανεξάρτητης Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε δηλώσεις του τόνισε: «Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 2.500 κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί σε όλες τις επαρχίες και η διαδικασία συνεχίζεται. Η Επιτροπή χαιρετίζει αυτές τις αποφυλακίσεις όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για μια χειρονομία περιορισμένου εύρους αφού εκτιμούμε ότι υπάρχουν περίπου 70 με 80 χιλιάδες Κουβανοί στις φυλακές».

Στους μέχρι στιγμής αποφυλακισμένους συμπεριλαμβάνονται και πέντε πολιτικοί κρατούμενοι.