ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη καταζητούμενος για εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό

Συνελήφθη καταζητούμενος για εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Μεξικού ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον Λουίς Ροδρίγκες Ολιβέρα, γνωστό και ως «Ελ Γκέρο» (Ο ξανθός), τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επικηρύξει προσφέροντας έως και 5 εκατ. δολάρια για στοιχεία που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.


Η μεξικανική αστυνομία ανέφερε ότι ο Ροδρίγκες Ολιβέρα και τα αδέλφια του φέρονται να εισήγαγαν λαθραία κοκαΐνη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1996 ως το 2008 για λογαριασμό της συμμορίας του Γκουσμάν.

Το κείμενο ωστόσο που συνοδεύει την επικήρυξή του στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επισημαίνει πως ο Ροδρίγκες Ολιβέρα και τα αδέλφια του έφυγαν από το καρτέλ της Σιναλόα περί το 2005 και συνεργάστηκαν στενά με αντιπάλους του Γκουσμάν στο καρτέλ που δημιούργησε η συμμορία εκτελεστών Los Zetas. Το κείμενο αυτό δεν φέρει ημερομηνία, αλλά αναρτήθηκε μετά το 2008.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ και οι αρχές του Μεξικού δεν ανακοίνωσαν με ποιον συνεργάζεται πλέον ο 39χρονος Ροδρίγκες Ολιβέρα, ο οποίος συνελήφθη στην μεξικανική πρωτεύουσα.

Μάλιστα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού συνέλαβαν έναν στενό συνεργάτη του Γκουσμάν.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μεξικού υπό τον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν έθεσε προτεραιότητά της την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, κινητοποιώντας το στρατό, μετά το 2006.

Η εκστρατεία του Καλδερόν ωστόσο συνοδεύτηκε από την κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει στοιχίσει τη τουλάχιστον 45.000 ανθρώπων και έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN). Το PAN βρίσκεται εδώ και μήνες στην δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικού, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο του 2012.