ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Αγωνία στη Βρετανία για τον Μπόρις Τζόνσον - Τα τελευταία νέα της υγείας του

Κορονοϊός: Αγωνία στη Βρετανία για τον Μπόρις Τζόνσον - Τα τελευταία νέα της υγείας του
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική όπου «συνεχίζει να κάνει σταθερή πρόοδο», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πληροφορίες δείχνουν ότι «ανταποκρίθηκε στη θεραπεία» και συζητούσε ξανά με τους γιατρούς του. Όμως, έγινε αναφορά στο θέμα της ενασχόλησής του με τα κοινά σήμερα ότι ο κ. Τζόνσον, θα βρισκόταν εκτός εργασίας για εβδομάδες ακόμη και μήνες, αν αυτό συμβούλευαν οι γιατροί του.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είχε πει ότι η κατάστασης της υγείας του 55χρονου κ. Τζόνσον «βελτιώνεται» και ότι κάθεται στο κρεβάτι του και συζητά με το ιατρικό προσωπικό που τον παρακολουθεί.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι ο κ. Τζόνσον «είναι πολύ καλύτερα» αφού μίλησε με τη Downing Street.

Ο κ. Τραμπ έστειλε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και την οικογένεια και τους φίλους του, προσθέτοντας: «Περνάει ακόμα μια δύσκολη περίοδο, αλλά φαίνεται να είναι καλύτερα».

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού προσέθεσε: «Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τα μηνύματα υποστήριξης που έχει λάβει ο πρωθυπουργός. Η δημόσια ανταπόκριση στον κοροναϊό ήταν φανταστική».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι «ο πρωθυπουργός είναι κλινικά σταθερός και ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Σεντ Τόμας στο Λονδίνο».

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι γιατροί δηλώνουν σύμφωνα με τη Daily Mail πως για να εισαχθεί κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Reading University, Σίμον Κλαρκ δηλώνει ότι, ένα κρεβάτι στην Εντατική δίνεται μόνο σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

Την ώρα που ο Τζόνσον δίνει μάχη με τον νέο κορονοϊό στο νοσοκομείο, το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται στην πιο θανατηφόρα φάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, του ξεσπάσματος της Covid-19 στη χώρα και αναμετράται με το ερώτημα πότε θα πρέπει να αρθεί η καραντίνα.

Στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης, υπουργοί συζητούν για το ως πότε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπορεί να αντέξει με κατεβασμένα τα ρολά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός από τα πιο αυστηρά πακέτα ελέγχων έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζεται σε μια περίοδο ειρήνης.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στα βρετανικά νοσοκομεία από την Covid-19 είχε αυξηθεί κατά 786 σε 6.159 στις 18:00 ώρα Ελλάδος στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχει δημοσιοποιηθεί, αν και μόνον 213.181 άνθρωποι από τα περίπου 68 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εξεταστεί.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ανησυχία για το «κενό εξουσίας»

Η ανησυχία όμως για οποιοδήποτε κενό εξουσίας εν μέσω της φονικής πανδημίας συνεχώς αυξάνεται καθώς εκτιμήσεις ειδικών λένε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να χρειαστεί έως και ένα μήνα για να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του όταν εξέλθει από την εντατική, επικαλούμενοι αντίστοιχες εμπειρίες ανθρώπων νόσησαν.

Ενδεικτική η ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το ποιος έχει πλέον υπό την ευθύνη του τους πυρηνικούς κωδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει, με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να λέει: «Δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Ο Τζόνσον ανέθεσε κάποιες εξουσίες στον Ράαμπ, ο οποίος είχε διορισθεί υπουργός Εξωτερικών πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, αν και οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις --όπως το πότε θα αρθεί η καραντίνα-- θα χρειαστεί να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει διότι, αν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζω γι'αυτόν τον πρωθυπουργό, είναι ότι είναι μαχητής, και θα επιστρέψει στα ηνία για να μας καθοδηγήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση σύντομα», δήλωσε ο Ράαμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον αν ο Ράαμπ καταστεί ανίκανος για εργασία.

Οι φωτογραφίες του μέρα-μέρα πριν τη νοσηλεία του

Παρασκήνιο - Έτσι «κατέρρευσε» ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «μαχητή», δηλώνοντας βέβαιος πως θα ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας του και θα επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στα καθήκοντά του.

Ωστόσο όπως αποκάλυψαν άτομα από το κοντινό περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Mail, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν αποφασισμένος να μιμηθεί τον πολιτικό του ήρωα, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ήταν απρόθυμος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πηγή μάλιστα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Μην υποτιμάτε την ‘μάτσο’ φύση του πολιτικού κατεστημένου του Westminster. Ο Μπόρις δεν θα ήθελε να φανεί αδύναμος».

Τελικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέκυψε στις συμβουλές των γιατρών του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη συνοδεία των σωματοφυλάκων του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Νεκρή γνωστή τραγουδίστρια - Ήταν μόλις 25 ετών

Σχετικές ειδήσεις