ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Χιλή: Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα υπόσχεται «προοδευτική» επανεκκίνηση της οικονομίας

Κορονοϊός - Χιλή: Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα υπόσχεται «προοδευτική» επανεκκίνηση της οικονομίας
(AP Photo/Esteban Felix)

Κορονοϊός: Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε την Παρασκευή (18/4) ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει σχεδιασμούς για την προοδευτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε αναστολή κατά το μεγαλύτερο μέρος της πριν από 45 ημέρες, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα, ή την προοδευτική επανεκκίνηση της οικονομίας, με πολλές προφυλάξεις», είπε ο συντηρητικός πολιτικός, εξηγώντας ότι θα ληφθούν «πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα».

Οι αρχές της Χιλής έκαναν λόγο μέχρι χθες για 116 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 9.252 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα την 3η Μαρτίου.

«Θα χρειαστεί να συνηθίσουμε το γεγονός ότι η φυσιολογική ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό δεν θα επιστρέψει πριν περάσει αρκετός καιρός και θα χρειαστεί να συνηθίσουμε τη νέα ομαλότητα», είπε ο Πινιέρα.

Οι αρχές της Χιλής εφαρμόζουν στρατηγική επιλεκτικού περιορισμού, στις περιοχές όπου καταμετρούν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Τρομακτικά επικίνδυνος - Δείτε στους πόσους βαθμούς αντέχει

Κορονοϊός: 108 θάνατοι στην Ελλάδα - 17 νέα κρούσματα - 2.224 στο σύνολο

Θεραπεία κορονοϊού: Σοβαρές ελπίδες από το φάρμακο Remdesivir - Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, έχει κηρυχθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει, όπως και τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα μπαρ, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν ανασταλεί.

Από την Παρασκευή είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο Πινιέρα επισήμανε ότι ως εξ του αξιώματός του «δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βαθιά ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει (...) να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των οικογενειών».

Η οικονομία της Χιλής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, με βάση πρόσφατες προβλέψεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ιερό αντάρτικο»: Έσπασαν την καραντίνα και πήγαν σε εκκλησίες - Συναγερμός σε Αθήνα, Βόλο, Θεσ/νίκη

Σχετικές ειδήσεις