ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πληροφορίες για σύλληψη του εκπροσώπου της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Πληροφορίες για σύλληψη του εκπροσώπου της Μπόκο Χαράμ

Τη σύλληψη του εκπροσώπου της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Νιγηρίας.

Όπως ανέφερε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος συχνά έκανε ανακοινώσεις στον Τύπο έπειτα από τις επιθέσεις της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ο εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ, Άμπου Κάκα, συνελήφθη στην πόλη Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, σήμερα τα ξημερώματα.

«Ακόμη τον ανακρίνουμε. Καθώς το 'Άμπου Κάκα' είναι ψευδώνυμο για τον εκπρόσωπο της Μπόκο Χαράμ, θέλουμε να βεβαιωθούμε ποιον έχουμε συλλάβει. Όμως τον παρακολουθούμε εδώ και μήνες», πρόσθεσε αυτή η πηγή από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας.

Η Μπόκο Χαράμ --το όνομα της οποίας μεταφράζεται «Η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη» στη γλώσσα Χάουσα που ομιλείται στη βόρεια Νιγηρία-- ιδρύθηκε το 2002, με οργανωτικό υπόδειγμα τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα, εγκαταστάσεις του στρατού, τράπεζες και καταστήματα όπου πωλούνται οινοπνευματώδη ποτά στη βόρεια Νιγηρία. Είχε επίσης αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Αμπούτζα την 26η Αυγούστου 2011 με 25 νεκρούς.