ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο για κυρώσεις κατά του Ιράν: Οι Ευρωπαίοι δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι

Πομπέο για κυρώσεις κατά του Ιράν: Οι Ευρωπαίοι δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι» για να εμποδίσουν το εμπόριο των όπλων με το Ιράν, αρνούμενοι να υποστηρίξουν την επαναφορά από την Ουάσινγκτον των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης.

«Πολλά πράγματα θα είχαν συμβεί αν δεν επανέρχονταν χθες το βράδυ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στο Fox News ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν μονομερώς την χθεσινή νύκτα την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί το 2015 σε αντάλλαγμα με την δέσμευση του Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η θέση αυτή καταγγέλθηκε αμέσως από την Ρωσία και τους Ευρωπαίους, συμβαλλόμενα μέρη στην διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Μάικ Πομπέο έδωσε την διαβεβαίωση ότι χωρίς την αμερικανική πρωτοβουλία, «όπλα, τανκς, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» θα είχαν αποκτηθεί από την Τεχεράνη «σε λίγες εβδομάδες».

«Και οι Ευρωπαίοι δεν μας ακολούθησαν στην υπόθεση αυτή», είπε ο Μάικ Πομπέο, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «κατ΄ιδίαν» οι Ευρωπαίοι δίνουν την υποστήριξή τους στην Ουάσινγκτον. «Γνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο».

«Αλλά δεν έχουν κουνήσει το μικρό τους δαχτυλάκι», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Λιβάνου για να καταγγείλει την ευρωπαϊκή στάση.

«Ολοι θέλουν ο Λίβανος να πάει καλύτερα», είπε. «Αυτά τα όπλα που θέλει να πουλήσει το Ιράν θα καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολάχ και θα κάνουν τραγικά πιο δύσκολη την ζωή των Λιβανέζων».

Αναφέρθηκε δε ειδικά στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει αναλάβει εκεί μία πρωτοβουλία και ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν μας ακολουθούν για να μπει τέλος στην διακίνηση όπλων», είπε ο Μάικ Πομπέο.

Η μονομερής κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί να αυξήσει τις διεθνείς εντάσεις, κυρίως την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί ξεκάθαρα με την εφαρμογή ενός συστήματος επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων για να τιμωρήσει τις χώρες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις αυτές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πρωταθλήτρια η Αττική - Μείωση των κρουσμάτων, «έκρηξη» των διασωληνωμένων