ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Αυτές είναι οι αλλαγές στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύνοδος Κορυφής: Αυτές είναι οι αλλαγές στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων
AP Photo

Το νέο προτεινόμενο κείμενο του προσχεδίου συμπερασμάτων προσθέτει τη φράση «καλούμε την Τουρκιά να συμμετάσχει στο διάλογο, με αντικείμενο να τεθούν όλες οι διαφωνίες που σχετίζονται με τις θαλάσσιες διεκδικήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται πλήρως για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού».

Η νέα προτεινόμενη διατύπωση αναφέρει ότι «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της συμπεριλαμβανόμενων των άρθρων 29 της Συνθήκης της ΕΕ και του άρθρου 215 που αναφέρεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της καθώς και αυτά των κρατών μελών. Τα άρθρα των Συνθηκών που προαναφέρονται αφορούν σε κυρώσεις».

Το νέο προσχέδιο καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Μια από τις κύριες αξιώσεις της Αγκύρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν δίκαιο μερίδιο σε τυχόν ευρήματα στο διχοτομημένο νησί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αντίστοιχα, προκείμενου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου».

Πάντως, περίπου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής 2/10), υπήρξε ένα νέο διάλειμμα στις συζητήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης