ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες ανακάλυψαν την πηγή μυστηριώδους ραδιοκύματος!

Επιστήμονες ανακάλυψαν την πηγή μυστηριώδους ραδιοκύματος!
AP Images

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα των αστρονόμων, που ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά εντόπισε αστραπιαίες και υπέρλαμπρες εκπομπές ραδιοκυμάτων αλλά και την πηγή προέλευσής τους.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά στον γαλαξία μας FRB. Ήτοι, Fast Radio Burst, δηλαδή αστραπιαίες και υπέρλαμπρες εκπομπές ραδιοκυμάτων. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν εντοπίσει και την πηγή προέλευσής τους και εικάζουν πως πρόκειται για μάγναστρο. Δηλαδή ένα ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων που διαθέτει ένα τρομερά ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Τα FRB θεωρούνται από τα πιο ισχυρά, αλλά και πιο μυστηριώδη φαινόμενα στο σύμπαν καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν ικανοποιητικά τη δημιουργία τους. Αν αναλογιστεί κανείς πως σε χρόνο μικρότερο του δευτερολέπτου απελευθερώνεται ενέργεια πάνω από 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου, καταλαβαίνει αυτόματα και την ισχύς ενός FRB.

Για πρώτη φορά οι FRBs ανακαλύφθηκαν το 2007 και έκτοτε στο σύμπαν έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 20, όμως, διαρκούν μόνο μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό έχει δυσκολέψει πολύ τον εντοπισμό της πηγής, ενώ τα περισσότερα προέρχονται πέρα από τον αγαλαξία μας. Πιθανότερη προέλευση θεωρούνται τα άστρα νετρονίων (pulsar), που είναι επί της ουσίας τα απομεινάρια από εκρήξεις super-nova.

Αυτή τη φορά, όμως, τρεις ανεξάρτητες ομάδες από Καναδά, Κίνα, ΗΠΑ και άλλες χώρες, συνδύασαν παρατηρήσεις από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια για να εντοπίσουν την κοντινότερη πηγή FRB. Όπως αναφέρεται, το FRB 200428 προέρχεται πιθανότατα από το μάγναστρο SGR 1935+2154 και αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν δεδομένα παρατηρήσεων που αποδεικνύουν πως τα μάγναστρα μπορούν να προκαλέσουν FRBs.

Για το θέμα έγιναν τέσσερις δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature», ενώ οι ερευνητές παραχώρησαν και συνέντευξη Τύπου λόγω της βαρύτητας της σημασίας της ανακάλυψης. Όπως ανέφεραν, εκτιμούν πως τα μάγναστρα μπορούν να παράγουν FRB, αλλά δεν αποκλείονται και άλλες πηγές προέλευσης για την ώρα.

«Υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο, όσον αφορά το τι παράγει αυτές τις μεγάλες εκρήξεις ενέργειας, τις οποίες έως τώρα έχουμε δει να έρχονται από το μισό σύμπαν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να συσχετίσουμε μια από αυτές τις εξωτικές FRBs με ένα μοναδικό αστροφυσικό αντικείμενο», είπε σχετικά ο Κιγιόσι Μασούι, επίκουρος καθηγητής Φυσικής στο ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κόλαση» σε όλη την Ελλάδα - Στην... Εντατική Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα